„Este un cadou nepreţuit, e magie. Am ştiut de la bun început că există un Dumnezeu şi că voi reuşi cu mama alături”, spune bărbatul de 42 de ani căruia i s-a extirpat, anterior transplantului, un rinichi ce ajunsese la 6 kg.
Bărbatul căruia i-a fost extirpat rinichiul gigant de 6 kilograme şi care a primit în loc un organ sănătos de la mama sa spune că a primit cel mai frumos cadou anul acesta de Crăciun. „Este un cadou nepreţuit, e magie. Am ştiut de la bun început că există un Dumnezeu şi că voi reuşi cu mama alături. Mi-a dat viaţă a două oară, nu a ezitat, nu a stat pe gânduri, a zis că rezolvăm ca să fie bine”, a povestit Petru Bârsan.
Bărbatul în vârstă de 42 de ani, din judeţul Suceava, a aflat că suferă de boală polichistică renală atunci când se afla în armată şi a făcut un control de rutină. Deşi a aflat acum 24 de ani de această boală, în urmă cu doi ani a început să se simtă tot mai rău şi a aflat că este nevoie de transplant. „În ultimii doi ani rinichii s-au mărit foarte tare, iar medicii mi-au zis că e cazul să facem un transplant renal. Probabil că fără transplant viaţa mea ar fi fost doar chin şi suferinţă, aş fi trecut pe lista de aşteptare, aş fi început dializa”, a completat bărbatul.
Până atunci, lucra ca şofer, însă a fost nevoit să renunţe la locul de muncă pentru că starea sa de sănătate nu îi mai permitea. Se confrunta cu dureri în abdomen, greţuri, oboseală şi disconfort general. Acum, spune că şi-ar dori să se întoarcă la viaţa dinainte şi să poată munci din nou.
Deşi mărimea rinichiului este una impresionantă – cântărea şase kilograme şi măsura 30 de centimetri, în condiţiile în care un rinichi sănătos cântăreşte 200 – 300 de grame şi măsoară 12 centimetri, Petru Bârsan spune că nu a fost surprins. Mai are în familie aproximativ zece persoane care au avut aceeaşi problemă. „Mă aşteptam să fie aşa pentru că am rudele din partea tatălui care au făcut transplant şi au păţit la fel”, a mai precizat Petru Bârsan.
Medicii spun că a fost o experienţă foarte dificilă, chiar dacă echipa chirurgicală de aici are o experienţă vastă în tratamentul acestor cazuri. „Aceste cazuri sunt foarte rare, a mai fost unul asemănător, dar la acel pacient s-a făcut nefrectomia şi ulterior când s-a găsit şi o grefă compatibilă s-a efectuat transplantul. În acest caz, pentru că rinichii erau de dimensiuni impresionante, coborau până în fosele iliace bilateral, nu era loc pentru a implanta grefa”, a declarat dr. Radu Andriciuc, medic primar urolog care a făcut parte din echipa chirurgicală.