Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Peste 2.700 de persoane din 21 de comune din Suceava au beneficiat de serviciile gratuite de depistare activă a tuberculozei

Peste 2.700 de persoane din 21 de comune din judeţul Suceava au beneficiat de serviciile gratuite de depistare activă a tuberculozei în cadrul caravanei “Screening TB” iniţiată de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de coordonatorul de comunicare al Screening TB, Paula Rusu.

Testarea gratuită a sănătăţii plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei, care a debutat pe 12  iulie, a avut loc în localităţile Ostra, Stulpicani, Vatra Moldoviţei, Drăgoieşti, Horodniceni, Valea Moldovei, Rădăşeni, Baia, Fântânele, Vereşti, Bosanci, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, Zvoriştea, Zamostea, Şerbăuţi, Arbore, Volovăţ, Straja şi Putna.

“Caravana Screening TB a asigurat accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei. De asemenea, un program de inteligenţă artificială cu care e dotat cabinetul mobil ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat“, se precizează în comunicat.

Din cele 2.777 de persoane care au beneficiat de serviciile medicale furnizate în caravana, 155 de persoane au fost identificate de softul medical cu un scor ridicat privind suspiciunea de tuberculoză. În cazul acestora, se efectuează analize suplimentare pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului aferent, rezultatele finale fiind disponibile la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru analize.

   “Serviciile furnizate de caravana sunt complementare celor asigurate de reţeaua cabinetelor TB din întreaga ţară şi vizează beneficiari din zonele unde accesul la aceste servicii medicale e întârziat de distanţele mari, de lipsa personalului medical sau de dificultăţile materiale ale populaţiei. Experienţa ne confirmă ca aceşti pacienţi  ar fi ajuns la spital în stadii avansate ale bolii. Asta dovedeşte necesitatea ridicată pentru servicii medicale mobile care asigură accesul facil pentru comunităţile rurale pe care le vizăm“, au transmis reprezentanţii Screening TB.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Capital Uman din bugetul Uniunii Europene. Proiectul este implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi a altor şase parteneri, organizaţii non-guvernamentale din domeniul sănătăţii.

În judeţul Suceava, activităţile de informare şi suport în comunităţi pentru mobilizarea la screening sunt realizate cu sprijinul  Fundaţiei Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză  în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. Beneficiarii sunt ajutaţi în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi acces la tratament.

În paralel Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport psihologic telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite pe calea aerului, însă, depistată la timp este complet vindecabilă. Tratamentul împotriva acestei maladii este asigurat gratuit prin reţeaua Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*