Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Hiperprolactinemia

Dr. Ana Tofan, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

Prolactina este un hormon secretat de către glanda hipofiză, glandă aflată la baza creierului, cu rol principal în declanșarea și susținerea lactației, dar și cu funcție metabolică și reproductivă.

Hiperprolactinemia reprezintă creşterea nivelului prolactinei în sânge peste nivelul maxim admis. Valorile pot varia de la un laborator la altul în funcţie de metoda de determinare şi de unităţile de măsură folosite. În momentul eliberării rezultatului laboratorul ar trebui sa precizeze valorile normale pentru metoda utilizată.

 

Care sunt cauzele creșterii prolactinei?

În mod fiziologic prolactina poate fi crescută în sarcină, alăptare sau după exercițiu fizic, ea fiind scăzută la bărbați și la femei în lipsa unei sarcini.

Patologic, prolactina crescută poate fi întâlnită în:

  • boli endocrine: sindrom al ovarelor polichistice, hipotiroidie severă;
  • leziuni ale peretelui toracic: mastite, traumatisme, herpes zoster;
  • boli cronice: insuficiența renală, ciroză/insuficiența hepatică;
  • granulomatoze: sarcoidoza, histiocitoza X.
  • iatrogen: radioterapie sau administrarea unor medicamente – estrogeni (anticoncepţionale orale), antidepresive sau a neurolepticelor, antihipertensive, antiemetice, droguri recreaționale sau utilizarea de creme pe baza de levănțică, arbore de ceai /uleiuri esențiale etc;
  • patologie a axului hipotalamo-hipofizar: leziuni hipotalamice și hipofizare (tumori hipofizare) sau producţie extrahipofizară de prolactină prin tumori ectopice.

 

Diagnostic clinic

La femei, simptomele pot fi mai ușor de recunoscut: tulburări de ciclu menstrual, infertilitate, galactoree. Bărbații pot avea simptome nespecifice, motiv pentru care solicită mai târziu un consult medical: tulburări de dinamică sexuală, scădere a libidoului, infertilitate. La copii/adolescent se poate înregistra retard pubertar sau oprirea pubertății în evoluție, apariția ginecomastiei sau a amenoreei.

 

Diagnostic paraclinic

Diagnosticul clinic mereu trebuie susținut prin dozarea prolactinei. Corect, dozarea se va face după oprirea pentru câteva zile a tratamentelor hiperprolactinemiante, de preferință între ora 10-12 dimineața, la pacient aflat în repaus, la debutul ciclului menstrual.

 

Cum se tratează hiperprolactinemia?

Înainte de inițierea tratamentului se va verifica autenticitatea hiperprolactinemiei prin dozarea cu un alt kit, excluderea unei sarcini/medicamente ce determină hiperprolactinemie sau în funcție de caz se va trece la investigații suplimentare imagistice prin efectuare de CT cerebral/IRM hipotalamo-hipofizar.

După bilanțul etiologic toate hiperprolactinemiile simptomatice trebuie tratate (medicamentos/ chirurgical în funcție de particularitatea cazului) în vederea normalizării prolactinei și restabilirii secreției normale a hormonilor hipofizari responsabili de stimularea normală a ovarelor și testiculelor.

Cel mai adesea manifestată prin amenoree, secreție mamelonară sau infertilitate, hiperprolactinemia reprezintă creşterea nivelului prolactinei în sânge și necesită un tratament specific. Pentru consultații, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 www.arcadiamedical.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*