Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Procedură de cardiologie intervențională la o fetiță de un an și trei luni, realizată cu succes la Arcadia

O mamă a ales Spitalul de Cardiologie Arcadia pentru o corecta o malformație congenitală cardiacă depistată la fetița ei de un an și trei luni. Stenoza pulmonară (stenoză de valvă pulmonară) este o afecţiune cardiacă, care constă în blocarea fluxului sangvin de la inimă către plămâni. Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia, a realizat cu succes intervenția de dilatare de valvă la micuța pacientă.

Imediat după naștere, la Arcadia, micuța pacientă a fost depistată cu un suflu cardiac. După investigații detaliate, la ecografia cardiacă, a fost diagnosticată cu o stenoză severă de arteră pulmonară, o malformație congenitală cardiacă (stenoză de valvă pulmonară). Obstrucția care se află la originea acestei stenoze are ca rezultat deschiderea incompletă a valvei pulmonare și apariția hipoperfuziei în circulația pulmonară. Insuficiența circulatorie pulmonară creează ulterior complicații care afectează dezvoltarea copilului. În cazul unor stenoze de valvă moderate, se poate amâna intervenția până la vârsta de 5-7 ani, dacă până atunci dezvoltarea copilului continuă să fie normală. În cazuri de afectare severă valvulară, intervenția trebuie realizată cât mai devreme.

O evaluare complexă a precedat realizarea intervenției. S-a constatat că nu există afecțiuni asociate cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intervenție. Preoperator, la ecografie a fost măsurată valva pulmonară, inelul valvular pulmonar și identificată obstrucția. În funcție de această măsurare s-a apreciat și dimensiunea balonului de valvuloplastie pulmonară.

Procedura a debutat printr-o puncție venoasă la nivel femural. S-a introdus un cateter prin vena femurală, cava inferioară, atriul drept, ventricul drept, prin valva pulmonară în artera pulmonară. Cu ajutorul cateterului s-a plasat un ghid metalic prin care s-a introdus balonul de dilatare. Înainte de a efectua dilatarea propriu-zisă, s-a introdus substanța de contrast pentru vizualizarea anatomiei inimii și a nivelului la care este situată valva. S-a măsurat și gradientul de presiune înainte și după obstacol pentru verificarea severității stenozei.  S-a introdus balonul și s-a amplasat la nivelul valvei pulmonare. Deschiderea valvei s-a produs în câteva secunde, cât s-a umflat balonul, care a presat valva pentru o deschidere completă. După o inflație scurtă și apoi o deflație, valva a început să funcționeze normal. S-a repetat măsurătoarea și gradientul de presiune înainte și după și s-a repetat ecografia, pentru confirmarea rezultatului corect. Când s-a constatat că totul este în regulă, procedura s-a finalizat, s-a făcut pansamentul local și copilul a fost trezit.

Intervenția a durat în jur de o oră, iar micuța pacientă împreună cu mama sa au fost externate a doua zi. Ulterior, post intervenție, nu a fost necesar tratamentul medicamentos, doar un control cardiologic este recomandat la 6 luni de la intervenție.

Intervenția de dilatare de valvă este minim-invazivă, cu rezultate foarte bune, recuperare rapidă și impact imediat în calitatea vieții pacientului. Rata de succes a unei astfel de intervenții se apropie de 100%.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*