Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Embolizarea varicocelului și tratarea infertilității masculine

Dr. Mihai jr. Crețeanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Arcadia

Dr. Mihai jr. Crețeanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Arcadia

Varicocelul este cea mai importantă cauză de infertilitate masculină: se regăsește în mod frecvent la peste 40% dintre bărbații care suferă de infertilitate, prin prezența venelor dilatate în jurul testiculului și al cordonului spermatic. În cele mai multe situații, varicocelul nu se manifestă prin simptome specifice, clinice, fiind observat întâmplător. Ocazional, varicocelul care a evoluat la nivelul 2 sau 3 poate provoca dureri persistente bărbaților, care induc o senzație de tragere sau impresia de greutate în scrot. Acest tip de dureri se manifestă și după actul sexual. Analiza lichidului seminal al persoanei diagnosticate cu varicocel poate depista lipsa spermatozoizilor în spermă, mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau deformarea lor. Venele dilatate ale scrotului perturbă procesul termoreglării testiculare, de unde rezultă și stagnarea sângelui cald în jurul testiculelor și prin urmare supraîncălzirea acestora.

 

Embolizarea varicocelului reprezintă cea mai modernă tehnică de tratament, o alternativă minim invazivă și confortabilă la intervenția chirurgicală obișnuită de ligaturare. Procedura de embolizare a varicocelului nu necesită anestezie generală sau incizii la nivelul scrotului.

Procedura minim-invazivă se desfășoară timp de doar 1 oră, nu necesită anestezie generală, ci se utilizează o anestezie cutanată, în locul puncției precum și o ușoară sedare, pacientul fiind conștient pe toată durata intervenției.

Specialistul în radiologie intervențională introduce o teacă la nivelul canalului inghinal, ulterior fiind ghidate micro-catetere sub control radioscopic, până la nivelul vaselor varicoase. Pentru a vizualiza clar venele afectate, se injectează o substanță de contrast iar apoi sunt introduse substanțe emboligene sau mici dispozitive numite „coil”-uri, care obstrucționează fluxului sanguin către varicocel, blocând astfel venele varicoase și totodată, previne stagnarea sângelui la acest nivel.

Perioada de spitalizare după embolizarea varicocelului este de doar câteva ore, spre deosebire de o 3 – 4 săptămâni, interval de recuperare în cazul intervenției chirurgicale clasice. Alte beneficii includ posibilitatea de a trata varicocelul la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții cu posibilitatea extrem de redusă de a dezvolta o infecție. Pacientul poate resimți, în unele cazuri, o durere izolată la locul puncției, care se ameliorează prin administrarea de antiinflamatoare și analgezice, care dispare în două-trei zile.

Intervenția de embolizare a varicocelului ameliorează simptomele și dilatația varicoasă dispare cu totul după cel mult 3 luni. Pacientul dobândește șanse ridicate să își recapete fertilitatea. Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Exclusivitate regională la Arcadia: tratamentul chirurgical minim-invaziv al piciorului plat-valg la copii


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*