Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Primarul, viceprimarul și secretarul unei primării din Suceava, trimiși în judecată de DNA

Primarul, viceprimarul și secretarul unei primării din Suceava au fost trimiși în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în stare de libertate. Virgil Saghin, la data faptelor primar al comunei Vatra Moldoviței, este cercatat pentru comiterea a douã infracþiuni de abuz în serviciu, dacã funcþionarul public a obþinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formã continuatã), Gabriel Niga, la data faptei viceprimar cu atribuþii de primar al comunei Vatra Moldoviþei, judeþul Suceava, pentru comiterea infracþiunii de abuz în serviciu, dacã funcþionarul public a obþinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formã continuatã,Ana Boca, la data faptei secretar general al comunei Vatra Moldoviþei, judeþul Suceava, pentru comiterea infracþiunilor de: abuz în serviciu, dacã funcþionarul public a obþinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formã continuatã,  complicitate la abuz în serviciu dacã funcþionarul public a obþinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formã continuatã.

Totodată, a fost trimis în judecată și Petru Avram, director al Administraþiei Bazinale de Apã (ABA) “Prut-Bârlad”, pentru comiterea a douã infracþiuni de abuz în serviciu, Simona Elena Burlacu, fostă Iancu, și Stelian Mețler, la data faptelor angajaþi în cadrul Administraþiei Bazinale de Apã (ABA) “Prut-Bârlad”, pentru comiterea infracþiunii de complicitate la abuz în serviciu dacã funcþionarul public a obþinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formã continuatã.

Potrivit procurorilor, Saghin Virgil, Niga Gabriel și Boca Ana, în calitate de primar, viceprimar, respectiv secretar general al comunei Vatra Moldoviþei, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primãriei pe care o conduceau,  pe inculpaþii Meþler Stelian (consilier IA la Compartimentul “Protecþia mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) ºi Burlacu (fostã Iancu) Simona-Elena (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).

În rechizitoriu se aratã cã angajãrile la Primãria Vatra Moldoviþei, fãcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meþler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostã Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale și superficiale, lipsite de conþinut ºi fãrã scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaþi vocaþia pentru a îndeplini condiþiile detaºãrii la ABA “Prut-Bârlad”. Pe lângã caracterul formal și fictiv, aceste angajãri s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv ºi cu încãlcarea prevederilor legale în domeniu (prevãzute de Codul administrativ, Codul muncii etc).

La câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie ºi 22 decembrie 2020, inculpaþii Saghin Virgil, Niga Gabriel ºi Boca Ana ar fi aprobat detaºarea inculpaþilor Meþler Stelian ºi Burlacu Simona-Elena la Administraþia Bazinalã de Apã (ABA) “Prut-Bârlad”.

Aceste detaºãri s-ar fi fãcut cu aprobarea directorului Administraþiei Bazinale de Apã (ABA) “Prut-Bârlad”, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaþi pe posturi de ingineri, deºi aceºtia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, cei doi “ingineri” ar fi obþinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumã totalã de 53.385 lei (Meþler Stelian – 46.968 lei ºi Burlacu (fostã Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei).

În cauzã s-au dispus mãsuri asigurãtorii faþã de cinci inculpaþi.

Pânã în acest moment, conducerea ABA “Prut-Bârlad” nu s-a constituit parte civilã, iar primãria comunei Vatra Moldoviþei a comunicat cã nu se constituie parte civilã în cauzã.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaºi cu propunere de a se menþine mãsurile asigurãtorii dispuse în cauzã.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*