Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Nodulii tiroidieni: cauze, diagnostic și tratament

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

Statistic, la 50 – 60% dintre persoanele care efectuează o ecografie tiroidiană se descoperă cel puțin un nodul tiroidian, dar marea majoritate a acestora (aproximativ 95%) sunt benigni.

De ce apar nodulii tiroidieni?

Factorii care predispun la apariția nodulilor tiroidieni sunt:

  • sexul feminin;
  • vârsta înaintată;
  • antecedentele familiale de afectare nodulară a tiroidei;
  • prezența tiroiditei, o inflamație cronică a tiroidei;
  • proveniența din regiuni cu deficit de iod în apă și sol;
  • expunerea la radiații, mai ales la nivelul capului și gâtului.

 

Cum mă poate afecta prezența unui nodul tiroidian?

Nodulii tiroidieni benigni nu sunt simptomatici decât în cazul în care au dimensiuni crescute și comprimă structurile din jur, putând determina probleme de respirație, dificultăți la înghițit, modificarea vocii ori obstrucția circulației venoase sau dacă produc hormoni tiroidieni în exces (simptome de hipertiroidie).

Nodulii maligni, pe lângă fenomenele compresive locale, pot disemina în ganglionii din vecinătate, în țesuturile din jur sau în organe la distanță. Creșterea bruscă a unui chist tiroidian sau hemoragia într-un nodul pot determina sensibilitate sau durere locală.

 

Cum se investighează un nodul tiroidian?

Metoda cea mai accesibilă și mai eficientă pentru investigarea nodulilor tiroidieni este ecografia.

Elastografia – o tehnică asociată ecografiei – apreciază elasticitatea țesuturilor din jurul unei leziuni; nodulii cu consistență crescută sau fermă sunt considerați cu risc crescut de malignitate.

Examenele de sânge măsoară nivelul hormonilor tiroidieni și al TSH, prezența anticorpilor anti-tiroidieni sau al calcitoninei.

Se poate efectua, de asemenea, scintigrama tiroidiană, o explorare ce utilizează iodul radioactiv pentru a realiza o „hartă” a captării acestuia în tiroidă.

Puncția cu ac fin a nodulului tiroidian este principalul test ce stabilește caracterul benign sau malign.

Explorările imagistice de înaltă rezoluție (CT, IRM, PET-CT) sunt utile în leziunile maligne pentru aprecierea extensiei locale și la distanță.

 

Cum se tratează nodulii tiroidieni?

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu necesită un tratament specific, fiind doar urmăriți periodic (la 6 – 12 luni) clinic și ecografic, pentru a monitoriza structura și creșterea lor.

Dacă nodulul crește cu mai mult de 20% în cel puțin două dimensiuni, se recomandă repetarea puncției cu ac fin. Nodulii la care puncția a evidențiat un aspect malign sau suspect, precum și cei cu diametru mai mare de 4 cm, nodulii ce determină tulburări de compresiune, trebuie îndepărtați chirurgical.

Pentru diagnosticarea corectă și evaluarea ecografică periodică a nodulilor tiroidieni, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

 

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*