Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Intervenții chirurgicale asupra amigdalelor: mituri și realități

Dr. Carmen Daniela Mînican, medic specialist ORL, Arcadia

Dr. Carmen Daniela Mînican, medic specialist ORL, Arcadia

Amigdalectomia reprezintă intervenția chirurgicală ce vizează scoaterea amigdalelor palatine.

Micșorarea în volum a amigdalelor palatine se numește amigdalotomie.

Amigdalectomia și amigdalotomia sunt intervenții chirurgicale frecvente în patologia ORL. Efectuate printr-o tehnică modernă, coblația, sunt ușor de suportat de către pacient și permit o reluare rapidă a activităților cotidiene.

Coblația utilizează un curent electric de frecvență înaltă și la temperaturi joase (40-60°C) și folosește soluție salină pentru a îndepărta precis și delicat țesuturile, fără să producă căldură sau arsură în zonele învecinate. Astfel, prin aceasta metodă se „vaporizează” țesutul asupra căruia se aplică, în același timp realizându-se și hemostaza. Spre deosebire de metoda clasică, când se folosește instrumentarul „rece”, prin această tehnică se obțin și o serie de avantaje postoperatorii: scăderea riscului de apariție a hemoragiei, reducerea considerabilă a durerii, astfel permițând pacientului să își reia activitatea mai rapid.

 

Există numeroase mituri în legătură cu amigdalectomia și amigdalotomia. Din acest motiv, oferim, în cele ce urmează, câteva răspunsuri.

 

Dacă copilului i se vor scoate/micșora amigdalele, acesta va răci mai ușor, chiar va face pneumonie.

FALS – amigdalectomia se practică frecvent atunci când amigdalele își pierd funcția de apărare (prin episoade repetate de infecții bacteriene) și astfel fac mai mult rău decât bine. Tractul respirator inferior prezintă mecanisme separate de apărare.

 

Amigdalectomia nu se face mai devreme de 6-8 ani.

FALS – atât amigdalectomia, cât și amigdalotomia se pot efectua la orice vârstă, atunci când se impune.

 

După operație copilul, trebuie să consume multe alimente calde sau chiar fierbinți.

FALS – băuturile și alimentele fierbinți favorizează apariția sângerărilor.

 

După operație, pacientului îi este permis să mănânce înghețată.

ADEVĂRAT – consumul de înghețată ajută la hemostază și astfel scade riscul de sângerare.

 

După operație, copilul nu va mai răci.

FALS – după amigdalectomie, pacientul nu va mai dezvolta forme de amigdalită acută/angină pultacee, nu se va mai constitui flegmonul periamigdalian, dar viroze respiratorii vor mai exista.

 

Aceste intervenții se practică doar în sezonul cald.

FALS – aceste intervenții se pot practica atât vara, cât și iarna. Recomandarea este de a fi efectuate la distanță de aproximativ 3 săptămâni de un episod infecțios acut.

 

Dincolo de mituri, primul gest pe care este recomandat să-l faceți este acela de a programa o consultație de specialitate. După consult, medicul este acela care vă poate prescrie tratamentul și vă poate răspunde la orice întrebare. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*