Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Impactul cazinourilor online asupra economiei din România

Industria jocurilor de noroc este într-o continuă expansiune și transformare. Jocurile de noroc sunt la mare căutare încă din cele mai vechi timpuri, fiind practicate de milioane de oameni la nivel global.

Încă din antichitate putem spune că oamenii practicau jocuri de noroc, evident adaptate la acele vremuri. La început, această formă de divertisment era practicată doar de cei bogați, de clasa superioară a societății. Să nu uităm de arenele cu gladiatori, cursele de cai, luptele cu animale etc.

Lucrurile au evoluat și industria jocurilor de noroc a căpătat o altă formă în ultimul secol. Au apărut sălile de cabaret și jocuri de noroc, iar printre cele mai practicate erau jocurile cu cărți.

Istoria cazinourilor și jocurilor de noroc în România datează de prin 1896, odată cu construirea primului cazinou clasic. Apoi, în 1906, a fost înființată Loteria Română, care a fost prima instituție de jocuri de noroc și pariuri din România. Deja nu mai vorbim doar de jocurile de cazinou, ci și cele de tip LOTO, Bingo, pariuri sportive. Ulterior, în perioada regimului comunist, toate acestea au fost interzise.

După revoluția din 1989, jocurile de noroc au revenit în România. Loteria Română și-a reluat activitatea, iar cazinourile au răsărit precum ciupercile după ploaie.

Întotdeauna industria gamblingului a fost legată de divertisment, iar cazinourile din toată lumea au făcut mereu trimitere la o viață de lux și voie bună. O perioadă, în cazinouri puteau intra doar aristocrații, doar cei din clasele sociale superioare, fiind un mediu exclusivist în care se rulau foarte mulți bani.

Totodată, o perioadă îndelungată de timp, cazinourile au fost asociate și cu ilegalități, din cauza unor acțiuni neconforme cu legea, cele mai frecvente fiind asociate cu spălările de bani și finanțarea diferitelor grupări de infractori.

Odată cu evoluția tehnologiei și a internetului, au apărut și cazinourile online, acestea fiind la îndemâna oricui are un smartphone și acces la internet, fără a mai exista diferențe de clasă socială. În 2019, în România erau licențiate peste 20 de cazinouri online, printre care și 888 jocuri online, iar tendința este în creștere. Aici puteți găsi un portofoliu imens de jocuri și jucați ori de câte ori doriți și oriunde vă aflați

La început, în timp ce cazinourile clasice, sălile de pariuri sportive și sălile de jocuri de noroc puteau și pot funcționa în baza unor legi și reglementări impuse de autorități încă de pe vremea comuniștilor, cazinourile online nu erau reglementate și nu puteau fi controlate fără un cadru legal și o legislație redactată în această direcție.

În 2013 a fost înființat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Această instituție se află în subordinea Ministerului Finanțelor Publice și se ocupă cu autorizarea, gestionarea, controlul și monitorizarea domeniului jocurilor de noroc. Succesul cazinourilor și al jocurilor de noroc este strâns legat de situația economică națională și globală.

Prin reglementarea acestei industrii, au început să fie încasați mai mulți bani la bugetul de stat. După intrarea în vigoare a legilor emise în 2015, veniturile înregistrate la bugetul de stat din jocurile de noroc au crescut cu 70%. Imaginați-vă că în anii 2000, încasările din jocurile de noroc erau infime, iar toți banii rulați ajungeau în diferite buzunare nereglementate legal și fiscal.

În prezent, industria jocurilor de noroc din România rulează anual miliarde de EURO. În 2013, au intrat la bugetul de stat aproximativ 700 de milioane de lei din jocuri de noroc. În 2019, veniturile au crescut la 1,314 miliarde de lei conform informațiilor oferite de Oficiul Național pentru jocuri de Noroc.

Anual, industria jocurilor de noroc contribuie cu aproximativ 1 miliard de euro la PIB-ul țării și cu 300 de milioane de euro la bugetul de stat. Aceste sume provin din taxe directe, din impozitele pe profit și diverse alte contribuții anuale.

În prezent, jocurile de noroc existente în cazinourile online iau multe forme. Astfel, toți cei care pătrund în lumea fascinantă a cazinourilor online au posibilitatea să joace poker, blackjack, ruletă, păcănele, să parieze pe evenimentele sportive preferate, să-și încerce norocul la zaruri și loto.

Industria jocurilor de noroc înseamnă și ramuri conexe, care cresc și ele. Menționăm aici dezvoltatorii de jocuri video și de jocuri de noroc. Aceștia din urmă caută să inoveze mereu și să aducă pe piață diferite jocuri transformate, restilizate, în care sunt înglobate ultimele tehnologii în materie de design.

Industria cazinourilor online a contribuit și la dezvoltarea diferitelor firme de hosting, programare și servicii online, care la rândul lor au cresc, au făcut angajări și contribuie cu sume importante la bugetele locale și de stat.

Piața cazinourilor online crește și devine tot mai populară, astfel apărând noi oportunități pentru cei dornici de distracție, iar economia României are parte de beneficii, deoarece jocurile de noroc oferă statului venituri consistente.

În concluzie, putem spune că industria jocurilor de noroc și a cazinourilor tradiționale și online au un efect important asupra economiei din România. Cu siguranță cazinourile online vor continua să se dezvolte, atrăgând tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc și cu un impact puternic în societate.

Cei ce aleg să-și încerce norocul într-un cazinou online beneficiază de câteva avantaje notabile cum ar fi siguranța, discreție, bonusuri și promoții atractive. Cel mai mare avantaj ține de faptul că sunt stăpâni pe timpul lor, fără a fi nevoiți să piardă ore întregi prin cazinourile tradiționale.

Toate aceste lucruri se vor transpune pozitiv în economia națională. Într-o lume în care tot mai mulți jucători speră să le surâdă norocul cât mai des, este normal și firesc ca industria cazinourilor online să aibă doar de câștigat.

Este important ca și pasionații de jocuri de noroc să fie cumpătați și să se limiteze la sumele pe care le pot pierde în speranța unor câștiguri iminente.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*