Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Satul în care viața oamenilor nu a fost schimbată de COVID: “La noi nu e pandemie”

Pandemia a stat departe de o comună din judeţul Suceava. Ultimul an nu a schimbat în niciun fel viața oamenilor din Moldova-Sulița, acolo unde, în statistici, apar doar două cazuri de COVID. Localnicii găsesc propriile motive pentru acest record, dar se consideră și norocoși că locuiesc într-o zonă ferită. Majoritatea localnicilor din Moldova Sulița au auzit de pandemie doar la televizor, scrie observatornews.ro.

Reporter: V-a afectat în vreun fel pandemia?

Paraschiva Ruscan: Nu, nu cunosc așa ceva. Doamne fereşte să nu cunoască nimeni.
Gheorghe Ruscan: Am fost normali, nu ne-am dus nicăieri, am păstrat distanța, nu am dat mâna cu nimeni.

Oamenii trăiesc distanţaţi pentru că gospodăriile sunt răsfirate în comună. Nu poartă mască, dar au impus chiar ei câteva reguli care i-au ţinut departe de COVID.

Localnic: Spălatul mâinilor, igiena. Ne protejăm, cu necunoscuţii, mai la distanță.
Localnic: Este zonă de munte, aerul e curat, nu e poluat ca în alte judeţe.
Localnic: Dacă mâncăm totul sănătos, totul de acasă, totul de-al nostru făcut.
Reporter: Dar nu mai poartă lumea mască? Localnici: Păi la noi nu e pandemie, nu prea poartă mască. Reporter: Nu e pandemie?

Localnici: Nu-i.

Petru Jecalo, primar Moldova Sulița: În instituţii se poartă, dar afară nu cred că îşi mai are rostul masca. Eu zic că şi imunitatea naturală ne-a ajutat.

La un an şi o lună de la declararea pandemiei, doar două cazuri de COVID au fost confirmate în comună.

Carmen Lucanu, medic de familie: Unul dintre cazuri figurează doar cu domiciliu pe Moldova Suliţa şi locuieşte la Cârlibaba, nu este în evidenţele noastre medicale, deci nu ştiu prea multe, iar unul dintre cazuri, care între timp a şi decedat suferea de leucemie de 5 ani. Şi-a revenit de COVID, a revenit acasă, a decedat la 2 luni după.

Reversul medaliei este faptul că localnicii din Moldova Sulița nu vor să se vaccineze. În comună sunt 2.000 de locuitori până acum doar 20 de persoane s-au vaccinat pentru COVID.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*