Vineri 16 Aprilie 2021, Actualizat acum 105 zile 12:00 am

 

Fost primar din Suceava, condamnat la închisoare

Un fost primar a ajuns, miercuri, în Penitenciarul Botoșani, unde a fost dus sub escortă după ce a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. Este vorba despre fostul primar al comunei Brodina, Vasile Viorel Melen, care a fost trimis după gratii pentru „folosire sau prezentare cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei” și „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Decizia finală a fost luată de Curtea de Apel Suceava. El a fost găsit de polițiști în apropierea locuinței sale și a fost condus în Penitenciarul Botoșani.

Vasile Viorel Melen, fost primar al comunei Brodina în perioada 2012-2015 și fost administrator și asociat al S C Forestbrod SRL Brodina, în perioada 2003-2012, este acuzat de folosire sau prezentare, cu rea credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, dar și de conflict de interese.

Potrivit anchetatorilor, fostul primar, în același timp administrator al SC FORESTBROD SRL Brodina și lider al Asocierii SC FORESTBROD SRL Brodina-SC SUCT SA Suceava, a prezentat, cu rea credință, în anul 2011, în etapa de licitație organizată de comuna Ulma, documente inexacte în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare și câștigării unei licitații.

Practic, pentru obținerea contractului de finanțare nerambursabilă încheiat între Agenția de Plăți pentru Dezvoltarea Rurală și Pescuit (APDRP) și comuna Ulma pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurală pentru 3 acțiuni de investiții: modernizarea DC Nisipitu-Lupcina; înființarea și dotarea centrului de asistență după programul școlar tip after school in localitatea suceveana Ulma precum si modernizarea caminului cultural Ulma.

Acordul de asociere dintre SC FORESTBROD SRL si SC SUCT SA nu a fost incheiat in scopul realizarii lucrarilor, in conditiile prevazute in fisa de date a achizitiei, ci doar in scopul indeplinirii criteriilor de calificare si castigarii licitatiei organizate de Primaria Ulma, de catre SC FORESTBROD SRL. Acordul si oferta aveau un caracter pur formal, reprezentand documente inexacte din punct de vedere al realitatii datelor prezentate comisiei de licitatie.In conditiile in care SC FORESTBROD SRL nu ar fi intrunit singura toate conditiile de calificare pentru a i se atribui contractul de lucrari, fapta a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si de la bugetul de stat, in valoare de peste 10,7 milioane lei.

Totodată, în perioada 31 iulie 2012- 01 ianuarie 2013, fostul primar ar fi semnat  17 acte, în principal contracte de lucrări încheiate între firma Forestbrod SRL și Primăria Brodina, prin care a obținut foloase necuvenite în valoare de 136.646,55 lei.

Anchetatorii arată că în anul 2012 a prezentat, cu rea credinta, in calitate de administrator de firma, in etapa de depunere a ofertelor la o licitatie organizata chiar de comuna Brodina, a prezentat documente inexacte iar apoi in calitate de proaspat primar si reprezentant legal de proiect, a prezentat la CRPDRP Iasi impreuna cu dosarul depus la licitatie si documente false. Firma acestuia a beneficiat ilegal de peste 11,9 milioane de lei din fonduri europene.

Aflat în exercitarea atributiilor de serviciu, in calitate de primar, in perioada 31.07.2012-16.01.2013, el a semnat un numar de 17 contracte de lucrari, de prestari servicii sau de vanzare-cumparare intre comuna Brodina si firma sa al carui administrator a devenit sotia. Prin aceste documente s-au obtinut foloase patrimoniale in suma totala de 136.646 lei, constand in contravaloarea pretului din contract a unor terenuri din comuna Brodina, in suprafata totala de 18.833 metri patrati, pentru sotia sa, Melen Ana si fiul sau, Melen David si foloase patrimoniale in suma totala de peste 22.6 milioane lei, pentru societatea SC FORESTBROD SRL Brodina, cu care Melen Vasile Viorel s-a aflat in raporturi de munca anterior, fiind angajat ca administrator. Alaturi de primar a fost trimisa in judecata si firma acestuia, in calitate de persoana juridica.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*