Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile anunță noi măsuri de sprijin pentru grupurile de producători din sectorul pomicol

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Durabile anunță noi măsuri de sprijin pentru grupurile de producători din sectorul pomicol.

Astfel începând cu data de 30 iunie 2020 s-a lansat sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 9.1.a- Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol cu o alocare totală de 1.985.644 euro.

Alocarea va fi destinată cheltuielilor rezultate din înființarea și și funcționarea grupurilor de producători din sectorul pomicol, prevăzute în planul de afaceri necesare pentru atingerea obiectivelor

            Pot obține finanțare prin submăsura 9.1a grupurile de producători din sectorul pomicol constituite conform legislației specifice în vigoare, care au ca scop principal valorificarea în comun a produselor agricole, deservesc interesele membrilor prin investițiile prevăzute în proiect, se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă după 1 ianuarie 2014.

Încadrarea în categoria IMM se va demonstra de către solicitant doar la momentul depunerii cererii de finanțare, acesta nefiind obligat să mențină acest statut pe perioada derulării contractului de finanțare.

De asemenea sunt eligibile și grupurile de producători care au obținut recunoaștere pentru produse și/sau grupe de produse sprijinite prin submăsura 9.1, dar și prin submăsura 9.1a. În acest caz sprijinul se va acorda pe baza Valorii Producției Comercializate (VPC) aferente produselor/grupelor de produse sprijinite prin submăsura 9.1a.

Grupurile de producători care au în componență un fost membru al unei organizații de producători (OP) din sectorul fructelor şi legumelor (sprijinite prin Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) sunt eligibile doar dacă membrul respectiv a renunțat la această calitate înainte de 1 ianuarie 2014 sau dacă grupul care solicita sprijinul prin intermediul acestei submăsuri este recunoscut pentru un produs, produse sau grupa de produse diferite față de organizația din care provine membrul OP.

Sprijinul public nerambursabil acordat este de 100% din cuantumul sprijinului și nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii 5 ani și suma maximă de 100.000 euro/ an.

Pentru mai multe detalii privind această măsură vă recomandăm să consultați Ghidul solicitantului care poate fi accesat pe https://www.afir.info/.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*