Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Atenție! Lămuriri privind restricțiile de deplasare prevăzute de Ordonanța Militară

În aceste zile, trebuie să respectăm măsurile de izolare impuse prin Ordonanţa Militară. Dar, pentru că oamenii nu ştiu exact cât de mult se pot îndepărta de casă pentru cumpărături sau pentru activităţi fizice, încercăm să venim în sprijinul cetățenilor cu câteva lămuriri.

Ordonanţa militară nr. 3: „Este permisă deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță, sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată”.

Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în împrejurimi, de pildă, şi muncesc în Suceava?

Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se defășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetățean care locuiește în alătă localitate decât Suceava se poate deplasa la locul de muncă din Suceava, cu condiția să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanței menționate mai sus, respectiv legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, după caz.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru consult medical de specialitate care nu poate fi amânat.”

Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult într-o altă localitate?

Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu.”

La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată această unitate comercială? Putem merge la cumpărături, de pildă, la un hipermarket din alt cartier?

Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. Deplsarea se poate face doar dacă produsul cautat sau produse similare nu există în magazinele din proximitate.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă.”

Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă? Activitățile fizice, sportive trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.”

Din nou, ce înseamnă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc.

Ordonanţa militară nr. 3: „Producătorii agricoli se pot deplasa pentru comercializarea de produse agroalimentare.”

Este permisă deplasarea, indiferent de distanţă? Un producător agricol din Suceava, de pildă, poate veni să vândă cartofi în Bucureşti?

Legislația aflată în discuție nu impune o limită de distanță, dar logica acestor restricții este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita răspândirea infectării cu noul tip de coronavirus. Astfel, deși nu este stabilită o limită de distanță, recomandăm producătorilor agricoli să se deplaseze pe distanțe cât mai scurte.

În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

Cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective.

Pot ieşi din casă persoanele de peste 65 de ani, pentru activităţi agricole, şi în afara intervalului orar 11:00 – 13:00?

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinței pentru activități agricole și în alt interval orar decât cel prevăzut, respectiv 11:00 – 13:00. Intervalul orar menționat se referă doar la deplasări din motive personale, nu profesional

Încă de la debutul epidemiei de Covid19, autoritățile au recomandat cetățenilor să își restrângă activitățile sociale și să limiteze contactele directe cu persoane necunoscute. Ulterior, după emiterea și punerea în aplicare a ordonanțelor militare au fost dispuse noi măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus.

Este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim și ne pot afecta propria sănătate.

Stăm acasă, respectăm măsurile de igienă, respectăm recomandările autorităților și limităm contactul cu alte persoane.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*