Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Măsuri luate în România pentru a prevenit infecția cu noul Coronavirus din China

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății România transmit recomandări în legătură cu infecția cu 2019-nCOV (noul coronavirus din China).
Coronavirus nou este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care se transmit de la animale la oameni și care provoacă boli, de la răceală comună la boli mai severe, cum ar fi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și sindromul respirator acut sever (SARS-CoV).

Rapoartele sugerează că infecția nCoV 2019 poate provoca boli ușoare până la grave și poate fi fatală în unele cazuri. Simptomele obișnuite înregistrate includ febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazurile mai severe, infecția poate provoca pneumonie sau sindrom respirator acut sever, în special la cei cu alte afecțiuni cronice de sănătate și chiar deces.

Deoarece este un coronavirus, care de obicei cauzează boli respiratorii, OMS are mai multe recomandări pentru ca oamenii să se protejeze și să-i protejeze pe cei din jur de această boală.

Recomandări pentru protejarea sănătății
Acestea sunt recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la și a transmiterii mai multor tipuri de afecțiuni și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:
–    Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool;
–    Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
–    Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
–    Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
–    Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;
–    Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Recomandări pentru călătorii din Regiunea Europeană
Pe baza informațiilor disponibile în prezent, OMS nu recomandă restricții pentru călătorii sau comerț. Este necesar ca autoritățile de sănătate publică și personalul medical să ofere călătorilor din zonele afectate informații pentru a reduce riscul general de infecție respiratorie acută, prin:
– evitarea contactului apropiat cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute și cu animale (vii sau moarte) sălbatice sau domestice;
– spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;
– acoperirea nasului și a gurii in timpul tusei și a strănutului, cu un șervețel sau cu pliul cotului și contactarea medicului sau a autorităților naționale de sănătate în caz de simptome de infecție respiratorie acută.
În general, se consideră că screeningul la intrare în țară oferă beneficii reduse, necesitând în același timp resurse considerabile. În cazul simptomelor specifice bolilor respiratorii înainte, în timpul sau după călătorie, călătorii sunt rugați să meargă la medic și să spună acestuia că a călătorit recent.
OMS nu recomandă aplicarea restricțiilor de călătorie sau comerț cu China, pe baza informațiilor disponibile în acest moment.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*