Vineri 13 Septembrie 2024, Actualizat acum 256 zile 12:00 am

Campanie de vaccinare anti HPV la Suceava. Părinții trebuie să depună cereri pentru a-și vaccina fetele

Ministerul Sănătății a inițiat în această lună Campania de vaccinare anti-HPV (Human Papiloma Virus), vaccinare inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc.
Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților / reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârstă de 11-14 ani, părinții urmând să decidă individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.

HPV este abrevierea pentru Human Papiloma Virus, un virus comun, care afectează opt din zece adulți. Infecția cu virusul HPV este pe locul doi în lume ca și cauză a cancerului, unul din trei cazuri noi de cancer la nivel mondial fiind atribuite infecției persistente cu HPV.

Infectia cu virusul papiloma este direct răspunzătoare de producerea cancerului de col uterin. Infecția cu HPV poate fi asociată nu doar cu cancerul de col uterin, ci și cu alte tipuri de cancer: vulvo-vaginal, anal, chiar și oro-faringian.
În marea majoritate a cazurilor, infecțiile cu HPV sunt asimptomatice și nu progresează într-o boală clinică. Infecția persistentă cu HPV poate evolua până la apariția leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Infecția cu HPV nu se poate trata.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea și incidența cancerului de col uterin (3.300 de cazuri noi și 1.700 de decese).
Virusul Papiloma Uman este un virus cu numeroase tulpini, fiind descoperite până acum 100 de genotipuri, unele dintre acestea având un potențial oncogen deosebit de mare.
Vaccinul disponibil acoperă în acest moment 90 % din totalul tulpinilor oncogene, adică producătoare de cancer. Vaccinarea este cea mai tipică acțiune de prevenție pe care o avem la dispoziție, evitând astfel suferințe fizice și psihice imense. Vaccinul ajută la prevenirea tipurilor de cancer și afecțiunilor asociate cu HPV pentru 9 tipuri de tulpini oncogene.
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a distribuit medicilor de familie primul lot de vaccin anti-HPV, destinat vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018.
În cursul anului 2020 se vor distribui și dozele necesare vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anul 2019.

`Recomandăm părinților / reprezentanților legali ai fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani să se adreseze medicului de familie pentru a depune o cerere scrisă privind solicitarea vaccinării. Studiile arată că opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puțin o tulpină a virusului, pe parcursul vieții. Solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus”- director DSP Suceava, Liliana Grădinariu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*