Duminică 27 Septembrie 2020, Actualizat acum 270 zile 12:00 am

 

Difterie la granița de Nord a României. Reacția DSP Suceava

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a fost informată de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile în data de 01.11.2019 despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la granița de nord a României.

În contextul în care acoperirea vaccinală pentru bolile difterie, tetanos și tuse convulsivă raportată de județele de la granița cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie și unităților sanitare cu privire la necesitatea acordării unei atenții deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigații de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbunătățirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie în vederea recuperării restanțierilor, copii și adolescenți, nevaccinați sau vaccinați incomplet.

În acest context epidemiologic, la nivel național și județean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980. Difteria este o boală contagioasă, cu evoluție gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viață.

Direcția de Sănătate Publică Județeană  Suceava dispune de stocuri suficiente de vaccinuri combinate care oferă protecție și contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a 5 doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni și 6, 14 ani.
În județul Suceava se administrează lunar peste 2500 de doze, acoperirea vaccinală fiind în 85 și 90 %, spune directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*