Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO O litieră a luat foc din cauza unei țigări aruncată la întâmplare

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a susţinut, în perioadele de primăvară/toamnă, numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.

Cazuistica incendiilor arată că, de cele mai multe ori, cetăţenii au efectuat arderea miriştilor, resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate pe timp de vânt sau amplasând grămezile ce urmau a fi distruse prin ardere în apropierea anexelor gospodărești, a furajelor sau a pădurilor, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării, precum şi la fondul forestier.

În ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor, pompierii militari suceveni se confruntă în continuare cu acest tip de intervenții.

Un astfel de incendiu a izbucnit duminică, 20 octombrie a.c., în jurul orei 13:00, pe raza Ocolului Silvic Gura Humorului, în localitatea Poiana Micului. Din cauza fumatului în locuri nepermise, au ars litieră și uscături lemnoase de pe o suprafață de aproximativ 2000 mp.

Evenimentul se putea transforma într-un incendiu de proporții, deoarece exista pericolul de propagare a flăcărilor la fondul forestier – o pădure de rășinoase, cu o zonă greu accesibilă chiar și pe jos, fără surse de apă suficiente, unde intervenția pentru stingere ar fi fost deosebit de grea și pierderile importante.
Pentru această misiune au fost mobilizați 22 de pompieri militari, 40 de lucrători silvici și 20 de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Aceștia au acționat cu două autospeciale, o autoșenilată, 5 motopompe, 2 tractoare auto forestiere (TAF), folosind rucsace de stins incendii și bătătoare metalice.

Intervenția a fost dificilă, nu doar din cauza zonei accidentate și a surselor limitate de apă, ci și din cauza tipologiei incendiului, acesta manifestându-se atât suprateran, la uscături lemnoase și la vegetație uscată, cât și în subteran, în stratul gros de litieră.
Incendiul a fost lichidat la ora 19:10, iar forțele participante au împiedicat propagarea flăcărilor, salvând pădurea.
Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*