Joi 23 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

De sâmbătă, cei care folosesc telefonul la volan riscă să rămână fără permis

Soferii care obișnuiesc să butoneze telefonul sau să manevreze orice alt dispozitiv electronic care poate trimite mesaje sau care poate face poze sau filmări vor risca amenzi de peste 700 de lei și, în anumite situații, chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună. Măsurile se regăsesc într-un act normativ apărut în luna august, prin care se vor opera, din 12 octombrie, modificări la Codul rutier.

Ridehailing 2019. Ce trebuie să facă șoferii pentru a funcționa legal
Ridehailing-ul a fost, de curând, reglementat și în țara noastră. Ghidul de față oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a desfășura activitatea de transport alternativ. Începând cu forma juridică pe care trebuie să o aibă o persoană care face ridehailing și până la costurile efective ale documentelor necesare, ghidul de față oferă toate informațiile necesare pe care ar trebui să le știe oricine care vrea să fie un „șofer alternativ”.

Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, act normativ oficializat în luna august și care se va aplica începând de sâmbătă, vizează modificarea modului în care șoferii pot utiliza telefonul mobil atunci când conduc. Mai exact, actul normativ prevede interzicerea utilizării de către șoferi, în timp ce conduc, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv care poate face înregistrări foto/video.

De fapt, OG nr. 11/2019 stipulează interdicția ca șoferii să mânuiască aceste dispozitive. “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se precizează în document.

Potrivit actului normativ, încălcarea acestei noi reguli se va sancționa, începând din 12 octombrie, cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și patru puncte de penalizare. Suplimentar, OG nr. 11/2019 prevede că, în cazul în care încalcă și o regulă de circulație rutieră, șoferii care mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

Vor fi amendați și conducătorii de vehicule “pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere” și care manevrează telefonul sau alt dispozitiv mobil în timp ce conduc un vehicul (bicicletă, trotinetă, căruță etc). Aceștia vor fi putea primi amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Actualele reguli privind utilizarea telefonului mobil vizează conducătorii tuturor categoriilor de vehicule, dar sunt sancționați doar conducătorii de autovehicule.

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și două puncte de penalizare. Șoferii pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip “mâini libere”.

Sursa:avocat.net


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*