Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Doar şapte din cele 29 de şcoli din Suceava care au toaleta în curte au optat una tip container

Mai puţin de un sfert din şcolile sucevene cu toalete în curte au optat pentru instalarea unor toalete tip container deşi Inspectoratul Şcolar Suceava a primit banii necesari pentru instalare în 29 de unităţi de învăţământ din judeţ, scrie Mediafax.

Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să vină în sprijinul elevilor şi al primarilor din localităţile unde şcolile nu au toalete şi condiţii decente pentru ca elevii să poată merge la baie în timpul orelor de curs şi au găsit o soluţie de instalare a unor containere în care să fie amenajate toalete ecologice.

Soluţia propusă de minister, însă, nu au fost agreată de primarii din judeţul Suceava, unde doar şapte dintre şcoli au optat pentru instalarea unor astfel de toalete, deşi banii au venit pentru 29 de unităţi de învăţământ.

Inspectorul Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, a declarat că, iniţial, doar cinci primari au optat pentru aceste toalete, după care containerele au fost solicitate pentru încă două unităţi şcolare.

Pe lista Ministerului Educaţiei se aflau însă 29 de şcoli care nu avea toalete şi pentru care a fost alocată o sumă de două milioane de lei.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava este de părere că programul nu a fost bine primit în judeţ fie deoarece primarii sunt mai tradiţionalişti şi preferă construcţiile tradiţionale, fie consiliile locale au luat decizii de construire a toaletelor în spaţiile noi sau în spaţii deja existente în incinta şcolilor.

„În majoritatea localităţilor, din cele 29, erau trecute hotărârile de consiliul local şi toaletele erau în faza de proiectare. Este adevărat că soluţia pentru containere a fost adoptată de mai puţine comune, în urmă cu două săptămâni la prima centralizare, era vorba de cinci localităţi între timp s-au mai adăugat două. A fost un lucru nou pentru toată lumea – ideea aceasta de container şi poate că aici, la noi, în Bucovina lumea ţine mai mult de construcţiile puternice, aşezate. Mie această idee nu mi se pare una de refuzat pentru că costurile sunt mici şi este şi încadrare bugetară”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai.

În şcolile din Suceava, unde încă nu au fost finalizate construcţiile toaletelor sau nu au fost montate cele tip container, s-a ales varianta unor toalete ecologice, astfel încât în 9 septembrie să poată începe anul şcolar în condiţii bune.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*