Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO Scenariu șocant! Incendiu de amploare într-o pădure după ce 10 familii au instalat un camping lângă o cabană

Joi și vineri, 4-5 iulie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema <Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Direcției Silvice Suceava și a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Putna, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru localizarea șli lichidarea unui incendiu produs la fondul forestier, pe raza Ocolului Silvic Putna. Punerea în aplicare a Planului județean de acțiune în caz de incendiu de pădure.>

Scenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii unui incendiu de pădure de amploare. Astfel, în dimineața zilei de joi, 4 iulie a.c., un grup de 10 persoane (două familii) au instalat un camping în zonă deschisă, neîmpădurită, din apropierea unei cabane de pe raza Ocolului Silvic Putna, și au desfășurat activități specifice unui picnic. În jurul orei 13:00, doi minori din grup s-au retras în imediata apropiere a pajiștei, în vecinătatea fondului forestier, și au început să se joace cu chibriturile, fără să fie observați de părinți.
Imediat cum au observat flăcările, adulții au sunat la 112 și au menționat faptul că incendiul se manifesta violent, cu propagare rapidă spre fondul forestier. Aceștia au menționat faptul că relieful este greu accesibil, fiind vorba despre un deal în pantă, și că au încercat să stingă focul cu ajutorul unor găleți, însă nu au reușit din cauza mărimii suprafeței incendiate.
Forțele și mijloacele de intervenție s-au deplasat spre locul indicat, iar din cauza amplorii și al impactului incendiului de fond forestier, s-a solicitat de către comandantul intervenției punerea în aplicare a Planului județean de acțiune în caz de incendiu de pădure. Acesta, printre măsurile specifice, a presupus și solicitarea în sprijin, în vederea executării unei bune recunoașteri, a unei resurse aeriene de la Unitatea Specială de Aviație Iași.
O altă situație operativă specială, a presupus surprinderea în acțiunea de localizare și lichidare a incendiului a doi lucrători ce aparțin Ocolului Silvic Putna, dar și a unui pompier militar, toți prezentând arsuri la nivelul mâinilor și al picioarelor. Victimele au fost evacuate și au primit asistență medicală de urgență. Ulterior, două dintre ele au fost transportate la Unitatea de Primire Urgențe, iar una, mai gravă, a fost transportată cu elicopterul MI-8 la un spital de urgență din Iași.

Misiunea de localizare și lichidarea a incendiului s-a desfășurat pe parcursul celor două zile (inclusiv pe timp de noapte), intervențiile fiind îngreunate de condițiile de vânt care au favorizat propagarea și dezvoltarea cu rapiditate a focarelor. Activitatea de cazare și de schimb a efectivelor pompierilor militari a fost realizată prin instalarea în zonă a unei tabere de sinistrați și a unui cort de suport logistic pentru acțiunile de intervenție.

Printre scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de incendii la fondul forestier, precum și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina”, structurile competente din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava și Inspectoratul General de Aviație – Unitatea Specială de Aviație – Iași.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*