Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

VIDEO Peste 20.000 de credincioși au participat la procesiunea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Peste 20.000 de credincioşi ortodocşi au participat, luni, la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou care a avut loc pe străzile municipiului Suceava.

Slujba a fost oficiată de un impresinat sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord şi de PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava în anul 1402, în timpul lui Alexandru cel Bun, la un an după ce Patriarhia Ecumenică a recunoscut primul mitropolit în Moldova, Iosif I Muşat.Alaiul cu moaştele Sfântului Ioan au fost întâmpinate în „Poiana Vlădicăi“, de lângă Iaşi, de domnitorul Alexandru cel Bun şi soţia sa, de mitropolitul Iosif, de marii dregători, egumeni, călugări, preoţi şi credincioşi, care l-au însoţit până la Suceava. Acolo au fost aşezate în Biserica Mirăuţilor, atunci Reşedinţa mitropolitană.

Aducerea moaştelor la Suceava nu era altceva decât o întărire a recunoaşterii că Moldova era o ţară ortodoxă, că avea o mitropolie recent recunoscută de Patriarhia Ecumenică, instituindu-se în chip de patron al scaunului mitropolitan şi al Ţării Moldovei un sfânt ortodox, martirizat în urma unor intrigi. Episodul aducerii moaştelor Sf. Ioan cel Nou la Suceava a avut ecouri în cultura moldovenească medievală, prin crearea unei hagiografii, a unei iconografii speciale, legate de viaţa şi pătimirea Sf. Ioan cel Nou, devenit din secolul al XV-lea un adevărat sfânt naţional al Moldovei“, ne explică diac. Vasile Demciuc, conf. univ. la Catedra de Istorie şi Relaţii Internaţionale a Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava.

Procesiune -Suceava. Sfântul Ioan astăzi va vizita Cetatea -Suceava

Publiée par Nedea Gheorghe sur Lundi 24 juin 2019

Procesiunea religioasa de la Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava.

Publiée par Ionel Curcan sur Lundi 24 juin 2019

Hramul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava

Publiée par Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților sur Dimanche 23 juin 2019


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*