Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Un tânăr de 16 ani din Suceava și-a sfârtecat mâna într-un utilaj agricol. A trecut printr-o operație de 22 de ore

Un tanar de 16 ani din Suceava a fost la un pas de a-si pierde membrul superior drept, dupa ce, accidental, si l-a sfartecat intr-un utilaj agricol in timp ce lucra in camp. A avut insa taria de a-l introduce in gheata si a astepta echipajul medical de urgenta. Dupa o operatie de 22 de ore, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Sfânta Maria” Iasi, baiatul a primit o noua sansa.

Acest tip de accident, asa cum spune Dr. Sidonia Susanu, Medic Primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, medicul care a facut interventia chirurgicala, este foarte intalnit in regiunea noastra.

Acesta mai spune ca nu este necesar doar sa refaci membrul afectat al unui pacient, ci sa-l faci sa fie in functiune. Scopul chirurgiei constructive este de a reconstrui functiile membrului si in al doilea rand aspectul. Interventia a necesitat un timp indelungat, foarte multa minutiozitate si precizie, dar rezultatul nu a intarziat sa apara.

Medicii preconizeaza ca in sase luni baiatul va fi capabil sa-si foloseasca mana asa cum o facea inaintea accidentarii. Datorita aparaturii performante, echipa de specialisti de la Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului de Copii, unitate medicala aflata in subordinea Consiliului judetean Iasi, a reusit replantarea mainii sectionate total a acestui adolescent de 16 ani.

Andrei Moise are 16 ani si este din Satul Gainesti, comuna Slatina, Suceava. In urma cu doua saptamani, in timp ce se afla pe camp pentru a-si castiga existenta, si-a sfartecat mana in utilajul agricol cu care lucra. Isi aminteste ca nu a mai simtit nimic. A vazut doar cum mana lui s-a despicat. A gasit taria de a se deplasa spre casa pentru a-si pune partea inferioara a membrului superior intre doua bucati de carne, luate din congelator. Baiatul povesteste cu pozitivism ca a stiut din primul moment in care a calcat in Spitalul pentru Copii ca mana lui isi va relua functiile curand. Nu prea curand insa, asa cum au confirmat medicii, ci in sase luni. Asa i-a fost poate mai bine, pentru ca va avea timp sa se mai odihneasca. Andrei a abandonat scoala cand era in clasa a saptea. Lipsa banilor l-a convins ca scoala ii ocupa prea mult timp si ca ceilalti patru frati ai sai nu vor supravietui fara ca si el sa contribuie la bugetul familiei. A strans din dinti si a plecat la munca.

“Am stiut ca-mi voi reveni repede. Am stat internat in spital doua saptamani. Nu ma mai doare nimic acum. Doctorii mi-au spus ca in sase luni imi voi putea folosi din nou mana. Nu ma sperie pe mine atata lucru. Trebuie sa ma intorc la munca, mai am multa treaba de terminat”, spune Andrei.

Saracia i-a convins ca nimic nu e mai important ca banul. Mama acestuia spune ca a fost ingrijorata nu de faptul ca baiatul si-ar putea pierde mana, ci de faptul ca nu ar mai putea merge la munca.

“Problema era ca, fiind interventia la mana dreapta, exista riscul de a nu mai putea lucra. La el ma gandesc, nu la noi. Sa poata munci, pentru el. A fost greu sa stau cu el in spital doua saptamani. Cu ajutorul doamnei doctor, e bine”, spune mama baiatului.

Sursa: Buna ziua Iasi


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*