Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Trei indivizi reținuți pentru furt, șantaj și tentativă de acces ilegal la un sistem informatic. Au scotocit în casele unor afaceriști suceveni și sunt suspectați că au furat de la un valutist

Trei indivizi au fost reținuți, marți pentru 24 de ore fiind cercetați pentru mai multe infracțiuni. Cătălin Tiberiu Mercheş, Sergiu Nicolae Lahman şi Cezar Ioan Dumitru sunt cercetați după ce au produs mai multe furturi din casele unor oameni de afaceri din Suceava.

Cezar Ioan Dumitru, este cercetat pentru instigare la furt calificat  şi pentru infracţiunea de şantaj în formă continuată. Al doilea inculpat, Cătălin Tiberiu Mercheș,  este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat şi infracţiunea de şantaj.

Al treilea inculpat, Sergiu Nicolae Lahman, este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, infracţiunea de furt calificat, furt, infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Faţă de cei trei inculpaţi s-a formulat propunere de arestare preventivă, aceştia urmând a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei competente, în cursul zilei de miercuri.

Potrivit procurorilor, la data de 19 iulie 2018, Mercheș, după ce în prealabil a procurat ciorapi de damă de culoare închisă pentru a nu lăsa urme, dintre care unul l-a înmânat celui de-al treilea autor, Lahman, apoi în dimineaţa zilei de 19 iulie 2018, la orele 00:40, a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul unei case, dezactivând astfel sistemul de supraveghere video, în dimineaţa zilei respective, în intervalul orar 01:30-03:30, împreună cu al Laman şi cu cel de-al patrulea participant (trimis în judecată anterior pentru comiterea acestei fapte în calitate de coautor), au pătruns fără drept, prin escaladare şi efracţie, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa persoanei vătămate din municipiul Suceava, de unde au sustras sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc Playstation, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu total de 163.500 lei.

Cezar Dumitru i-a determinat şi ajutat pe ceilalţi doi inculpaţi, precum şi pe al patrulea participant la săvârşirea faptei din data de 19.07.2018 să săvârşească fapta de furt calificat din locuinţa persoanei vătămate din municipiul Suceava, în dimineaţa zilei de 19.07.2018, în intervalul orar 01:30-03:30. Astfel, el a facilitat şi intermediat achiziţionarea unui autoturism care urma a fi folosit la săvârşirea faptei; i-a contactat pe ceilalţi doi inculpaţi şi pe al patrulea participant şi le-a dezvăluit informaţii cu privire la lipsa persoanei vătămate din localitate şi locaţia concretă a casei acesteia, determinându-i pe cei trei să sustragă bunuri prin efracţie din imobilul indicat; le-a promis celor trei autori faptul că va asigura paza în zona faptei, ceea ce a şi făcut; după comiterea faptei i-a preluat pe autori din zona faptei, cu autoturismul procurat, asigurându-le scăparea, după care toţi patru au împărţit bunurile sustrase.

Iubita unui deținut din Penitenciarul Botoșani a fost șantajată de Cezar Dumitru care a amenințat- o că dacă nu îl determină pe concubinul său să-și schimbe declarațiile într-o cauză de furt, va pune pe cineva din închisoare să îi scoată ochii acestuia și chiar să îl omoare.

La datele de 25 august 2018, dar și 18 octombrie 2018, Cezar Ioan Dumitru s-a întâlnit cu concubina deținutului, pe raza municipiului Suceava, și a constrâns-o pe aceasta să îl determine pe concubinul ei de la acel moment să îşi schimbe declaraţiile incriminatoare faţă de el,„ în cauza penală având ca obiect aceeaşi faptă de furt calificat ce este cercetată în prezentul dosar penal, spunându-i persoanei vătămate că va determina persoane din mediul penitenciar, în special Botoşani, să îl agreseze pe concubinul ei, care era arestat preventiv, să îi bage o şurubelniţă în ochi şi să-i scoată ochii, precum şi că acesta va avea de suferit şi chiar va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora primul inculpat a fost implicat în săvârşirea acelei fapte”, susțin procurorii.

În sarcina celui de-al doilea inculpat, Cătălin Tiberiu Mercheș, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de şantaj constând în aceea că, în dimineaţa zilei de 31 august 2018, între orele 09:00-09:30, aflându-se în faţa Palatului de Justiţie din municipiul Suceava, cât şi în parcul de lângă această instituţie, a abordat-o şi constrâns-o pe concubina respectivă, prin ameninţări cu acte de violenţă asupra ei cât şi cu acte de violenţă asupra concubinului ei şi a maşinii acestuia, să îl determine pe concubinul acesteia „să îşi schimbe declaraţiile date în cealaltă cauză penală cu privire la fapta de furt descrisă mai sus, în sensul neimplicării celui de-al doilea inculpat în săvârşirea faptei, pentru ca acesta să nu mai fie tras la răspundere penală”.

În sarcina celui de-al treilea inculpat, Lahman, s-a mai reţinut săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat, constând în aceea că în intervalul 01 aprilie 2017, orele 2130 – 02.04.2017, orele 0100, prin spargerea geamului de la portiera stânga spate, a sustras din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, o mapă cu actele autovehiculului şi o sacoşă ce conţinea mai multe articole vestimentare, valoarea prejudiciului nerecuperat fiind estimată la suma de 300 lei.

De asemenea, s-a reţinut în sarcina celui de-al treilea inculpat săvârşirea unei infracţiuni de furt, constând în aceea că, în perioada de 26 aprilie 2017, orele 17:40 – 27.04.2017 orele 08.00, a sustras din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, un portofel în care se aflau mai multe documente (cartea de identitate personală, permisul de conducere, cardul de sănătate, 3 carduri bancare, precum şi alte documente). Ulterior, portofelul a fost recuperat, din acesta lipsind doar cele trei carduri bancare.

Imediat după sustragerea celor trei carduri bancare, al treilea inculpat s-a deplasat la un bancomat din mun. Suceava, a introdus cardul în fanta dispozitivului şi a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent încercând să extragă suma de 200 lei, a introdus codul PIN greşit, cererea sa fiind respinsă de aparat. În continuare acesta s-a deplasat la un alt bancomat aparţinând unei alte unităţi bancare din mun. Suceava, a introdus acelaşi card în fanta dispozitivului şi a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent încercând o operaţiune de interogare sold, tranzacţia fiind respinsă pe motivul “PIN incorect”. În consecinţă, s-a reţinut în sarcina celui de-al treilea inculpat săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Cei trei sunt suspectați și în cazul furtului din mașina unui valutist din Suceava.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Iubita unui sucevean aflat după gratii, șantajată de doi indivizi. „Să-i bage o șurubelniță în ochi și să-i scoată ochii” | SuceavaNews.ro
  2. Doi dintre indivizii cercetați pentru furturi din locuințe au fost prinși când încercau să fugă din țară | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*