Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Procurorii suceveni amenință cu suspendarea activității. De astăzi au început protestul. Vezi ce solicitări au!

parchet suceava, stiri, suceavaProcurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început protestul de vineri, 22.02.2019, de la ora 12:00 și amenință cu suspendarea activității.

Potrivit unui comunicat de presă, vineri s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru a lua în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004 şi s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

În urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi-a însuşit în întregime opiniile exprimate de către Adunările Generale ale Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în şedinţele din datele de 20.02.2019 şi 21.02.2019, cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19.02.2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20.02.2019.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei “bunei reputaţii”, în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.

Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie (D.N.A.) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.).

De asemenea, dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Având în vedere votul exprimat, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale, prin raportare la modificările legislative menţionate.

Faţă de cele de mai sus, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a votat în sensul că procurorii din cadrul parchetului declară începerea protestului începând cu data de 22.02.2019, ora 12:00.

Totodată, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ:

1. Respectarea Constituţiei României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă;

2. Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept;

3. Abrogarea dispoziţiilor legale privind înfiinţarea şi organizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a stabilit că, în măsura în care solicitările menţionate nu vor fi însuşite de către destinatari, urmează să ia în considerare forma de protest prin suspendarea activităţii Parchetului.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*