Ministerul Educaţiei Naţionale a recunoscut diploma medicului fals italian în aprilie 2018, precizând că în atestat era specificat faptul că acestuia îi este interzis să exercite profesia de medic.
Reprezentanţii Direcţiei de Comunicare a Ministerului Educaţiei Naţionale au precizat, pentru MEDIAFAX, că Matteo Politi a solicitat în martie 2018 să-i fie recunoscută diploma, iar atestatul l-a primit în luna aprilie 2018. Pe atunci la conducerea ministerului se afla suceveanul Valentin Popa.
Potrivit sursei citate, în 22 martie 2018 a fost înregistrată la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) solicitarea pe numele lui Politi Matteo, cetăţean italian, pentru recunoaşterea unei diplome de studii universitare (medicină generală), obţinută în Serbia, la Universitatea din Priştina. Politi i-a anunţat atunci pe reprezentanţii ministerului că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unei firme.
În urma evaluării dosarului de recunoaştere conform metodologiilor specifice, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a emis Atestatul de recunoaştere a studiilor în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoaşterea nivelului Licenţă şi a domeniului de studii (Sănătate), fără a se menţiona specializarea (Medicină) care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului italian să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.
“În atestat se menţionează, în mod expres: Acest atestat nu poate fi utilizat pentru exercitarea profesiei de medic şi nu este valabil în scopuri academice pentru continuarea studiilor”; Titularul documentelor de studii depuse pentru recunoaştere îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea acestora”, se arată în răspunsul trimis MEDIAFAX de către Ministerul Educaţiei Naţionale.
Potrivit diplomei pe care Matteo Politi a prezentat-o Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, acesta a absolvit, în 2013, Universitatea din Priştina în Kosovo. Pe diplomă se arată că acesta a studiat în Republica Serbia, în condiţiile în care Republica Kosovo a devenit independentă faţă de Serbia în 2008.
Conform actului de studiu, italianul s-a înscris la studii în anul 2007 şi a studiat la Facultatea de Medicină, secţia Medicină Generală. Bărbatul ar fi terminat studiile cu media generală opt.
Falsul chirurg italian a fost reţinut miercuri seară pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de către poliţiştii Secţiei 4 din Capitală. Acesta este suspect pentru înşelăciune şi e vizat de ancheta in rem privind exercitarea fără drept a unei profesii.
Sursa: Mediafax