Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

FOTO Peste 70 de participanți la o tabără de iarnă la Putna

Peste 70 de cercetași și voluntari s-au adunat în perioada 1-4 februarie la Școala Gimnazială Iacob Putneanul pentru a participa la Campul de Iarnă Hrisoavele din Putna. Obiectivul acestei tabere a fost unul de promovare a valorilor cercetăşeşti prin intermediul activităţilor specifice, ceea ce înseamnă mai mult decât recreere: este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel național și mondial.

like facebook, suceava, news, stiriPovestea Hrisoavelor din Putna s-a conturat pe principiul bulgărelui de zăpadă. La început a fost doar o locație, Școala din Putna, și un om deschis și dornic să experimenteze învățarea prin acțiune alături de cercetași- profesorul Ciprian Crețan. Ideea s-a rostogolit printre liderii și voluntarii adulți din Centrul Local Suceava și a devenit autentică și tot mai bine organizată. A fost gândită tema și povestea care nu puteau fi legate decât de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Apoi au fost planificate activitățile și atelierele pentru cele patru zile de tabără: altelier de confecționare sigilii, prim ajutor, orientare și supraviețuire în condiții de iarnă, altelier de dans medieval, scriere veche, activități sportive, dezvoltare personală prin educație nonformală, căutare de comori, joc de noapte, seri de chitară, toate acestea presărate cu multe jocuri interesante care au întărit spiritul de patrulă, conexiunea cu natura și comunitate.

Cercetașii au avut parte de multă învățare prin acțiune, dar și de multă bucurie și socializare: pentru mulți dintre cei mici a fost o primă aventură de acest fel, iar, pentru veterani, un cadru prielnic pentru a a împărtăși experienţe.

Cercetășia își propune să contribuie, în colaborare cu școala şi alți factori educaționali, la formarea tinerei generații, oferind un program educativ nonformal de lungă durată, de la 7 la 24 ani. Putem sublinia faptul că este o formă de distracție cu un scop precis, prin recreere și aventură; cercetășia își atinge obiectivul său de dezvoltare fizică, psihică, intelectuală, socială și spirituală. Vedem cercetăşia în România ca pe o mişcare pozitivă, unită, deschisă tuturor, parte a Mişcării Scout prin valorile şi principiile pe care se bazează, ca pe un actor relevant în societatea românească, ce contribuie la educarea copiilor şi tinerilor din România şi oferă alternative durabile provocărilor actuale. Cercetășia ca mod de viață are ca rezultat tineri implicaţi, care lucrează împreună pentru propria lor dezvoltare şi sunt sprijiniţi de către adulţi dornici şi capabili să-şi asume un rol educativ.

Putna a devenit, astfel, un loc în care se formează cei mai buni şi mai curajoşi cercetaşi demni de a fi oșteni ai lui Ștefan cel Mare, dar şi un loc de petrecere activă a vacanţei intersemestriale a elevilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*