Miercuri 08 Mai 2024, Actualizat acum 128 zile 12:00 am

Contrabandiști ingenioși! Metodele descoperite de polițiștii de frontieră suceveni, prin care sunt trecute frontiera țigările de contrabandă

Contrabanda cu produse din tutun reprezintă principala activitate infracţională prezentă la frontiera de nord a României.

Pe linia combaterii contrabandei, a fraudelor vamale şi a evaziunii fiscale, poliţiştii de frontieră suceveni au înregistrat 160 dosare penale, anul trecut, sub aspectul săvârşirii a 177 infracţiuni de către 70 persoane.

Au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării 1.870.233 pachete de țigări, a căror valoare pe piaţa neagră de desfacere se ridică la suma de peste 10.749.000 lei.

Dintre metodele inedite folosite pentru a introduce ilegal în ţară ţigările, de către persoanele implicate în astfel de activități infracționale, amintim: în haine special confecţionate pentru disimularea ţigărilor, înfăşurate pe corp, în cutii de prăjituri, în canistre, în frigiderul automarfarului, în plăci de rigips şi vată minerală, etc.

În autoturisme au fost descoperite țigări de proveniență ucraineană în: scaune, sub banchete, în portiere, în bord, în praguri, în rezervor, în roata de rezervă, în podeaua maşinilor, în bara de protecție, în faruri, în rezervor, în caroseria şi plafonul microbuzelor.

Totodată s-au descoperit ţigări în diverse spații special confecţionate în interiorul autoturismelor şi anume în: podul pedalier, rezervor, bord, cutia de viteze, banchete, barele de protecţie, praguri, pereţi dubli ai caroseriei microbuzului, etc.

Spre exemplu, în data de 21 noiembrie a.c., ca urmare a exploatării datelor şi informaţiilor deţinute la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au efectuat un control amănunţit asupra a două automarfare încărcate cu rigips și vată minerală, în care se aflau trei cetăţeni polonezi, în urma căruia a fost descoperită o cantitate impresionantă de ţigări.

În urma activităţii de inventariere a ţigărilor s-a constatat că în cele doua autovehicule era ascunsă, în plăcile de rigips și vată minerală, cantitatea totală de 941.027 de pachete cu ţigări (476.117 pachete în primul autocamion şi 464.910 pachete în cel de-al doilea), diferite mărci, în valoare de 903.386 lei.
Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră, iar cele două autovehicule au fost indisponibilizate la sediul Sectorului Politiei de Frontiera până finalizarea cercetărilor.

Cei trei şoferi ai automarfarelor sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, pe numele lor fiind emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.
Ulterior, cetăţenii polonezi au fost prezentaţi instanţei de judecată, bărbaţii primind mandate de arestare preventivă pe 30 de zile.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*