Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

VIDEO Tradiția crucilor de gheață! Localnicii din Bosanci au scos gheață din apă pentru realizarea crucilor

În  mai multe localități sucevene există  tradiţia  confecţionării  unor cruci de gheaţă în  Ajunul Bobotezei. Așa se face că și în acest an localnicii din Bosanci au mers să scoată gheață din apă pentru realizarea crucilor.

Trasată apoi şi tăiată cu fierăstraie mecanice, gheaţa va lua forma crucilor, iar acestea vor fi montate pe mesele de gheaţă sub forma unor altare la bisericile din comuna Bosanci, dar şi la alte biserici din zonă, pentru slujba din ziua de Bobotează.

Crucile vor fi împodibite cu  flori de femei în dimineaţa Bobotezei, iar aici se va tine slujba şi se va sfinţi apa. Când crucea este gata, pompierii aduc întregului sat vestea că vine Boboteaza. Crucile vor rămâne în picioare până se vor topi.

Obiceiul este păstrat de peste 140 de ani. Boboteaza, sărbătorită, în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului – trăsături de mare sărbătoare populară. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Publiée par Catalin Baes sur Vendredi 4 janvier 2019


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*