Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Tradiții și obiceiuri de Ignat, 20 decembrie. Ce trebuie să știe femeile

Cu cinci zile înainte de Crăciun, este zarvă mare în gospodăriile românilor. La sate, are loc Ignatul, ziua în care este sacrificat porcul din bătătură. În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor”, când se sacrifică porcul pentru masa de Crăciun. Ritualul sacrificării porcului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi, în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Jertfa este echivalentu anului ce se încheie, o nouă viaţă se naşte, aceea a noului an, scrie dcnews.ro.

Din bătrâni, se spune că în noaptea de Ignat porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Sacrificiul nu poate fi început înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Și acum, această tradiție este respectată. Oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.

Bărbaţii sunt cei care taie porcul. Cel care taie porcul trebuie să fie un om curat. În unele regiuni, gospodăria este sfinţită înainte de sacrificare. Femeile nu au voie să participe la tăierea porcului nici măcar pentru a turna băutură în paharele bărbaţilor, deoarece, fiindu-le milă, animalul nu poate muri, scrie ziarulunirea.ro. Rolul femeilor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.

După tăiere, se rostesc: “Carnea ta să fie/ Carne aurie”. Apoi, animalul este pârlit pe primele paie secerate în vară, puse deoparte, special pentru Ignat. În foc mai sunt aruncate ramuri de lemn câinesc şi de iasomie, ca să iasă şoricul aromat.

La sate se obișnuiește ca, după ce se pârlește porcul, să se pună un țol pe el, iar cei mici să se urce pe el. Tot atunci se ia băşica porcului şi se pun grăunţe în ea, după care se pune la uscat. Se zice că după câtă gălăgie face băşica, atâta veselie şi bucurie va fi în casă. După ce întreg ritualul este făcut, urmează “pomana porcului”, de care se ocupă  femeile.

Apoi, se pune deoparte carne pentru cârnați, caltaboși, tobă și pentru priptura de la pomana porcului. Picioarele se folosesc pentru prepararea piftiei. După tranșarea și sortarea cărnii, femeia pregătește o masă, numită “pomana porcului”, pentru toți oamenii care au ajutat la sacrificarea animalului. Într-un ceaun mare, se prăjește carne din porcul proaspăt tăiat. Odată cu friptura, femeia din casa pregătește și mămăliga, care trebuie să ajungă pentru toți. De asemenea, în mijlocul mesei se pune un castron cu murături.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*