Duminică 13 Octombrie 2024, Actualizat acum 286 zile 12:00 am

Mai multe licee din Suceava implicate în proiectul ”Valențe culturale ale securității şi sănătăţii în muncă”, organizat de ITM

Se continuă proiectul ”Valențe culturale ale securității şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale. Acesta se derulează în perioada octombrie 2018 – iunie 2019.

Continuarea proiectului s-a impus ca urmare a faptului că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc, tinerii români după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme caută locuri de muncă. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte ușor să lucreze fără forme legale şi să presteze munci nepotrivite cu insuficiența lor maturitate fizică şi mentală. Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi/sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaşte pericolele potenţiale, precum şi munca în condiţii de securitate solicită simţ practic, dar şi putere de observaţie, instruire şi experienţă.

Fiind nou veniți în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipsească experiența și, adesea, maturitatea fizică și psihologică. Este posibil ca ei să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există și alți factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum:
– nivelul insuficient de competențe și de formare;
– necunoașterea drepturilor proprii și a obligațiilor angajatorului;
– insuficientă încredere pentru a semnala eventualele probleme;
– nerecunoașterea de către angajatori a protecției suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a reînnoit protocolul de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și au fost selectate pentru a participa în cadrul proiectului următoarele unități de învățământ:
* COLEGIUL SILVIC „BUCOVINA” CAMPULUNG
* COLEGIUL TEHNIC „ALEXANDRU CEL BUN ” GURA HUMORULUI
* COLEGIUL TEHNIC „MIHAI BĂCESCU” FĂLTICENI
* COLEGIUL ECONOMIC „DIMITRIE CANTEMIR” SUCEAVA
* COLEGIUL TEHNIC DE INDUSTRIE ALIMENTARĂ SUCEAVA
* COLEGIUL „VASILE LOVINESCU ” FĂLTICENI

* LICEUL TEHNOLOGIC „MIHAI EMINESCU” DUMBRĂVENI
* COLEGIUL TEHNIC „SAMUIL ISOPESCU” SUCEAVA
* LICEUL TEHNOLOGIC NR. 1 CÂMPULUNG MOLDOVENESC
* COLEGIUL TEHNIC „PETRU MUȘAT” SUCEAVA

Proiectul se desfăşoară pentru ciclul inferior al liceului (clasele IX –X) și pentru ciclul superior al liceului (clasele XI– XII). Cursurile se vor desfăşura pe durata a 20 săptămâni, câte 1 oră pe săptămână sau câte două ore la două săptămâni. Inspectorii de muncă nominalizaţi la nivelul inspectoratului vor organiza vizite (câte una pentru fiecare an de studiu/liceu), acestea având ca obiectiv consolidarea cunoştinţelor acumulate. De asemenea, inspectorii de muncă vor participa prin sondaj la cel puţin 2 ore predate de profesori.

În cadrul proiectului se va desfășura, în perioada 01-16.04.2019, concursul ”Știu și aplic” (etapa județeană) urmând ca, în perioada 20-30.05.2019, să aibă loc etapa națională, arată ITM Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*