Luni 18 Martie 2019, Actualizat acum 76 zile 12:00 am


 

Guvernul vrea să construiască prin Autostrada Iaşi-Târgu Neamţ-Suceava

Guvernul vrea să realizeze prin parteneriat public-privat o autostradă despre care nu s-a mai discutat până în prezent, respectiv Iaşi – Târgu Neamţ – Suceava, potrivit unui document prezentat de premierul Viorica Dăncilă, în cadrul unei vizite în statele din Golf, scrie Adevarul.

like facebook, suceava, news, stiriAceastă noutate vine în contextul în care nu există în niciun document oficial, respectiv nici în Master Planul de Transport, o autostradă care să meargă către Suceava şi graniţa cu Ucraina. Noua rută este lipită însă de un proiect la care Comisia de Prognoză lucrează pentru construcţia în PPP, elaborând în acest moment studiul de fundamentare, respectiv Târgu Neamţ – Iaşi– Ungheni. În Master Plan există această autostradă, care ar continua până în Târgu Mureş, dar Suceava ar fi legată de Paşcani, nu de Târgi Neamţ, şi doar printr-un drum de mare viteză.

Noua autostradă, prezentată de Guvern în Qatar, se numeşte Autostrada de Nord-Est şi ea urmează să aibă traseul: Ucraina – Suceava – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni – Republica Moldova. Ea va avea 190 de kilometri lungime şi va include podul de autostradă de la Ungheni. Guvernul estimează că acest proiect va fi construit în 4 ani şi va costa 3 miliarde de dolari, la care România va contribui cu 25% anual, dar şi cu o plată anuală de disponibilitate de 70 de milioane de dolari, timp de 40 de ani. Taxa pe care o propune Guvernul pentru a fi introdusă pe această autostradă este de 7 dolari / 100 kilometri. Proiectul ar urma să fie demarat în primul semestru al anului 2019, Executivul precizând că în acest moment se lucrează la studiul de fundamentare.

Citeste mai mult: adev.ro/phtu1v

loading...

Loading...

Lăsați un comentariu

*