Luni 27 Mai 2024, Actualizat acum 147 zile 12:00 am

Senatorul Constantin-Daniel Cadariu: Vama Siret este o rușine națională

Senator PNL Constantin-Daniel Cadariu susține că „după 6 ani de guvernare PSD, în an centenar, Vama Siret este o rușine națională”. El acuză actuala Putere că a lăsat de izbeliște Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret.

„Românii din nordul Bucovinei sunt întâmpinați la intrarea în Uniunea Europeană cu o mizerie de nedescris. Intrarea și ieșirea zilnică prin vama rutieră Siret, a devenit un adevărat calvar pentru turiști dar și pentru transportatori”, susține Cadariu.

Prin Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Siret tranzitează anual peste două milioane de persoane și peste 700.000 mijloace de transport, din care aproximativ 200.000 sunt tiruri și minibusuri, traficul crescând cu 20% după ridicarea regimului de vize pentru ucraineni.

like facebook, suceava, news, stiriModul în care arată poarta de intrare-ieșire de la Siret a Uniunii Europene, la granița dintre România şi Ucraina, este o rușine de nedescris pentru actuala guvernare PSD. Aici infrastructura este deficitară, aspectul punctului de trecere, unul dezolant. Nu are utilități obligatorii cum ar fi apă şi canalizare, deși sistemul de furnizare al apei se află la intrarea în vamă. Aflate în administrarea Ministerului Finanțelor, clădirea şi terenul unde funcționează PTF Siret arată deplorabil. Lucrurile sunt lăsate de izbeliște de o bună perioadă de timp. Au fost declarații că ar exista un proiect, dar nu se știe de vreun contract semnat. Administrația Vămilor pare a fi preocupată mai curând de menținerea în stare de nefuncționare a scanerelor din vămi decât de modernizarea porții de intrare în Uniunea Europeană. Noi am cerut, în Parlament, miniștrilor Finanțelor, Transporturilor şi Fondurilor Europene, să acceseze fonduri europene pentru modernizarea Vămii Siret şi a accesului spre acest punct de frontieră, identificând o posibilitate în cadrul Axei prioritare 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multinodal de calitate, durabil şi eficient, Obiectivul specific 2.6. de reducere a timpului de staționare la punctele de comunicare transnațională, prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020. Prin acest program se poate finanța construcția sau modernizarea infrastructurii de acces în punctele de trecere a frontierei, inclusiv în vamă, crearea, extinderea şi modernizarea infrastructurii de control vamal şi rutier în birourile vamale, inclusiv a clădirilor aferente, achiziția de echipamente specifice activității de control vamal nedestructiv, achiziția de instrumente şi echipamente aferente activității de monitorizare dinamică a perimetrului şi dirijare a traficului. De asemenea și autoritățile din Suceava și Cernăuți și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care arată acest punct vamal. Reamintesc faptul că parlamentarii PNL de Suceava au propus ca, pentru modernizarea Vămii Siret, în Legea bugetului pentru anul 2018 să fie alocată suma de 46 de milioane de lei prin suplimentarea bugetului Ministerului Finanțelor Publice. Dar nu s-a întâmplat și nu se întâmplă nimic, ceea ce mă face să cred că pentru guvernarea PSD nici modernizarea și dezvoltarea PTF Siret nu reprezintă cu adevărat un obiectiv de investiție prioritar”, a precizat Cadariu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*