Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Înșelăciuni cu euro falși în județul Suceava. La ce trebuie să fiți atenți ca să nu dați banii pe hârtii fără valoare

Tot mai mulți suceveni cer ajutorul polițiștilor după ce au fost înșelați cu euro falși. La data de  19.09.2018, ora 10.10, o angajată a unei unități bancare a sesizat faptul că o persoană de sex feminin a încercat să schimbe două bancnote susceptibile a fi false. În sucursală a fost identificată o femeie de 36 ani, din comuna Şcheia, care a declarat că bancnotele în cauză le-ar fi primit în urmă cu aproximativ trei săptămâni, de la o persoană necunoscută, căreia i-a vândut o cantitate neprecizată de material lemnos şi mai multe coli de tablă. De la femeia de 36 de ani au fost ridicate pe bază de dovadă două bancnote în cupiură de 100 Euro, cu inscripţia ,,souvenir” pe verso.
like facebook, suceava, news, stiriPersoana depistată a fost condusă la sediul Poliţiei Municipiului Suceava în vederea continuării cercetărilor.

La 21.09.2018, ora 12.30, polițiștii Postului de Poliție Moara au fost sesizaţi direct de către un bărbat de 81 ani, din comuna Moara, despre faptul că în luna iulie 2018, a vândut un atelaj hipo (o căruță) unor persoane care i-au oferit contracost trei bancnote a câte 100 de euro care nu sunt valabile.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în luna iulie 2018 la domiciliul persoanei vătămate s-au prezentat doi bărbați care s-au interesat de un anunț ce era afișat pe poarta sa prin care dorea să vândă un atelaj hipo. În urma înțelegerii bătrânul le-a vândut acestora căruța pentru 3 bancnote a câte o sută euro pe care nu i-a pus imediat în circulație, ci le-a păstrat. Ulterior, s-a deplasat la o casă de schimb valutar de pe raza municipiului Suceava ocazie cu care i s-a comunicat că cele trei bancnote nu sunt valabile, ci sunt bancnote tip suvenir, fiind inscripționate pe ambele fețe cu caractere chirilice.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „înșelăciune”.

Poliţiştii au derulat de la începutul anului peste 20 de acțiuni pentru prevenirea faptelor de înșelăciune, fiind desfășurate atât activități de prevenire și informare cât și acțiuni în teren prin structurile operative, fiind efectuate controale la unități economice gestionare de valori monetare.
Se remarcă un trend infracțional descendent în ceea ce privește infracțiunile de înșelăciune, cetățenii devenind mult mai responsabili în special în referire la abordările prin metoda ,,Accidentul”.
Totuși, în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe sesizări din partea unor cetățeni privind activități de schimb valutar sau plăți făcute cu bancnote ,,specimen” sau ,,suvenir” acestea neavând valoare monetară.

Bancnotele inscriptionate “specimen” au aceasta mentiune inscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonala, de obicei cu cerneala rosie.
Bancnotele inscriptionate cu mentiunea “specimen” prezinta caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie si sunt fara valoare, neputand fi acceptate nicaieri in plati.
Totodata, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare. Aceste bancnote nu prezintă elemente de siguranță și sunt foarte ușor de detectat printr-o simplă verificare vizuală.

Mai mulți cetățeni, în special din mediul rural au sesizat fraptul că au primit de la diverse persoane în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunori sau derulării unor activități de schimb valutar bancnote cu inscripție în limba ucraineană: „Suvenir. Nu este mijloc de plată”. Din nefericire, aceste aspect au fost constatate de către victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulație bancnotele.

În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin astfel de metode vă recomandăm să nu va încredeți în binevoitori! Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Infractorii acționează, de regulă, la câțiva metri de un birou de schimb valutar sau casă de amanet și ar fi păcat să cădeți victimă datorită unui câștig nesemnificativ.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!
De asemenea, polițiștii vă recomandă să rețineți semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor( număr de înmatriculare), date pe care să le sesizați imediat Poliției !


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*