Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Zeci de dosare soluționate de CJP Suceava pentru pensii internaționale pentru migranți

Zeci de dosare au fost soluționate de Casa Județeană de Pensii (CJP) Suceava pentru pensii internaționale pentru migranți.

Potrivit unei informări a instituției, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2018 au fost  soluționate 40 de dosare privind acordarea în termenul legal a drepturilor de asigurări sociale cuvenite lucrătorilor migranți, după întreprinderea demersurilor intermediare necesare completării dosarelor de pensie internațională.

like facebook, suceava, news, stiriPersoanele care au desfășurat activități profesionale în România și în alte state membre pot solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislației în vigoare în România, cât și potrivit legislației celuilalt stat membru implicat.

În România, cadrul legal în domeniul pensiilor este reprezentat, în prezent, de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2011.

Stagiul de cotizare prevăzut de lege pentru obținerea drepturilor de pensie din sistemul public de pensii din România, în cazul lucrătorilor migranți, se calculează prin însumarea perioadelor de asigurare realizate în România cu cele de asigurare realizate în alte state membre în care solicitantul a desfășurat activități profesionale și confirmate ca atare de instituțiile competente ale statelor membre implicate.

Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Zeci de dosare soluționate de CJP Suceava pentru pensii internaționale pentru migranți | Moldova24

Lăsați un comentariu

*