Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Un sucevean, care făcea dializă de șapte ani, a primit un rinichi nou. Își pierduse toate speranțele

La sfarsitul saptamanii care tocmai s-a incheiat, la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iasi s-a realizat un nou transplant de rinichi, de la donator cadaveric. De data aceasta, de aceasta interventie a beneficiat un pacient in varsta de 55 de ani, din Suceava. Cazul barbatului este cu atat mai impresionant, cu cat el facea tratament prin dializa de sapte ani de zile, iar sansele ca el sa fie transplantat scadeau de la o zi la alta.

like facebook, suceava, news, stiriConform spuselor medicilor Spitalului Parhon, fiecare zi de dializa in plus poate conduce la imposibilitatea efectuarii unui transplant, intrucat aceasta metoda scade vizibil calitatea vietii. Dializa, chiar daca prelungeste viata, afecteaza de-a lungul anilor mai multe functii vitale. Recoltarea rinichiului s-a facut la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi, de la donator cadaveric, rudele pacientei alegand sa ofere o sansa la o viata normala altor persoane.

“La sfarsitul saptamanii s-a realizat un nou transplant de rinichi la Spitalul Clinic ‘Dr. C. I. Parhon” din Iasi. Recoltarea s-a facut la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ in cursul zilei de vineri, iar celalalt rinichi a ramas la Iasi. Benficiarul transplantului este un pacient in varsta de 55 de ani, din Suceava, care facea dializa din anul 2011, de sapte ani. In urma interventiei la care a fost supus, pacientul se recupereaza bine in Sectia de Transplant. Evolutia este normala, ca dupa orice alta interventie de transplant”, declara dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant al Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iasi.

Conform unor studii realizate de specialisti, se pare ca un an de dializa este echivalentul a cinci ani de viata pentru o persoana sanatoasa. Astfel, dupa sapte ani de dializa, nu era de mirare ca pacientul din Suceava sa nu mai poata fi transplantat. Cu toate acestea, interventia a fost un succes, intrucat barbatul nu prezenta alte afectiuni care puteau ingreuna interventia chirurgicala.

“In general, dupa cinci ani de dializa este foarte complicat ca pacientii sa mai poata fi transplantati. Acest lucru se poate intampla din cauza unor complicatii care apar pe parcursul anilor, cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza. Vorbim aici mai ales de bolile de inima care apar. Avand in vedere ca este un pacient care face de mult timp dializa, este un nou inceput, un inceput complet pentru el. Este practic o noua sansa la viata. Suntem foarte recunoscatori familiei donatoarei pentru acest gest de umanitate pe care l-a facut si pentru ca a ales sa schimbe viata altor oameni”, mai spune dr. Ionut Nistor, purtator de cuvant al Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iasi.

Sursa: Buna ziua Iasi


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*