Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Șase suceveni au fost anunțați că au de dat peste 150.000 lei după ce copiii lor au fost implicați în accidente rutiere. Totul era o înșelăciune

telefon fixȘase suceveni au fost anunțați prin telefon că au de dat în total peste 150.000 de lei după ce copiii lor au fost implicați în accidente rutiere. Totul a fost o metodă de înșelăciune de tipul „Accidentul”.

Potrivit IPJ Suceava, din cercetările efectuate, s-a constatat o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment, în ultimele zile, la nivelul judeţului fiind semnalate mai multe tentative de înşelăciune.

like facebook, suceava, news, stiriDin fericire, chiar şi în cursul zilei de ieri mai multe persoane au dat dovadă de responsabilitate şi a refuzat să dea curs solicitărilor de a plăti sume de bani, ,,economisind” astfel, cca. 150.000 lei (sume care fuseseră solicitate telefonic).

La data de 19.05.2018, ora 10.30, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că în jurul orei 10.00, o femeie de 62 de ani, din municipiul Suceava, a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să o înşele prin metoda accidentul.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că în 19.05.2018, persoana vătămată a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi avocata fiicei sale şi care i-a spus faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier pe raza municipiului Iaşi, pretinzând suma de 20.000 lei pentru a o apăra.
Persoana vătămată a precizat faptul că are doar suma de 17.000 lei, după care a continuat convorbirea telefonică cu un anume avocat. Avocatul a precizat faptul că este suficientă suma de 17.000 lei, urmând ca acesta împreună cu persoana vătămată să încheie un contract.
Ulterior, datorită limbajului pe care îl avea presupusa fiică, persoana vătămată şi-a dat seama despre faptul că urmează să fie înşelată de către persoanele respective, fapt pentru care a încheiat convorbirea telefonică.

La 19.05.2018, ora 10.30, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un bărbat de 63 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în jurul orei 10.00, a fost apelat pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să îl înşele prin metoda accidentul.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că, în 19.05.2018, persoana vătămată a fost apelată pe telefonul fix de către un bărbat care s-a recomandat a fi avocat şi care i-a spus că, fiica sa a fost implicată într-un accident rutier, pretinzând suma de 20.000 lei pentru a o apăra.
Persoana vătămată a continuat convorbirea telefonică cu aşa-zisul avocat, solicitând să o de-a la telefon pe fiica sa. La scurt timp o voce de femeie care plângea i-a spus să îi trimită bani, deoarece a provocat un accident rutier, fără să spună unde anume.
În timpul conversaţiei, acea femeie a fost întrebată cum se numeşte şi întrucât a prezentat un alt nume, persoana vătămată şi-a dat seama despre faptul că urmează să fie înşelat de către persoanele respective, fapt pentru care a încheiat convorbirea telefonică.

La 19.05.2018, ora 12:39, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 70 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în jurul orei 12.30, în timp ce se afla la domiciliul său împreună cu familia, a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să o înşele prin metoda accidentul.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că la 19.05.2018, în jurul orei 12.30, femeia se afla la domiciliul său împreună cu familia sa, ocazie cu care a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi fiica sa şi a fost implicată într-un accident rutier, din care a rezultat vătămarea gravă a unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.
Imediat după, persoana vătămată a întrebat-o pe acea persoană dacă nu cumva are şi un avocat. Ulterior, la telefon a venit o persoană de sex masculin, care s-a intitulat a fi avocatul fiicei sale. Atât avocatul cât şi presupusa fiică nu au spus cum se numesc, moment în care persoana vătămată şi-a dat seama că urmează să fie înşelată, după care a închis telefonul.

La 19.5.2018, ora 11.25, Poliţia Municipiului Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 66 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în jurul orei 10.30, în timp ce se afla la domiciliul său, a fost apelată pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să o înşele prin metoda accidentul.
În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că la 19.05.2018, în jurul orei 10.30, femeia se afla la domiciliul său, ocazie cu care a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi fiica sa. Această persoană a precizat faptul că a fost implicată într-un accident rutier, din care a rezultat vătămarea gravă a unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.
În aceste împrejurări persoana vătămată a aflat faptul că fiica sa riscă să fie arestată şi poate scăpa doar dacă persoana vătămată îi va oferi o sumă de bani. Partea vătămată a precizat faptul că în casă dispune doar de suma de 1.200 lei, banii de pensie, însă mai are depusă la bancă şi suma de aproximativ 7.500 lei. Întrucât este sâmbătă, iar la bancă nu este deschis, acea persoană a întrebat-o pe femeia de 66 de ani dacă nu dispune şi de alte bunuri sau valori, cum ar fi aur.
La scurt timp persoana vătămată a observat ceva în neregulă la vocea persoanei respective, după care a închis telefonul.

La 19.05.2018, ora 15.30, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un bhărbat de 51 de ani, din municipiul Suceava, despre faptul că în noaptea de 18/19.05.2018, în jurul orei 00.15, în timp ce se afla la domiciliul său împreună cu familia, a fost apelat pe telefonul fix de către persoane necunoscute, care au încercat să îl înşele prin metoda accidentul.
În urma cercetărilor s-a constatat că, în noaptea de 18/19.05.2018, în jurul orei 00.15, bărbatul se afla la domiciliu împreună cu familia, ocazie cu care a fost apelat pe telefonul fix de o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi sora lui, precizându-i că a fost implicată într-un accident rutier cu victime, din care a rezultat vătămarea unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.
În timpul convorbirii, femeia i-a solicitat suma de 5.000 Euro, spunându-i că banii îi sunt necesari să achite operaţia persoanei accidentate, pentru a nu face plângere. La telefon a venit şi o persoană de sex masculin, care s-a recomandat avocat.
Persoana vătămată în timpul convorbirii a întrebat pe presupusa soră data de naştere a lui, aceasta nu a spus nimic, după care a închis telefonul, moment în care şi-a dat seama că urma să fie înşelată de acele persoanele.

La 19.05.2018, ora 18.40, Secția 3 Poliție Rurală Marginea a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie de 68 de ani, din comuna Dornești, despre faptul că o persoană necunoscută a încercat să o înșele folosind metoda „accidentul”.
În urma cercetărilor s-a stabilit că femeia locuiește împreună cu soțul acesteia, iar fiul acestora este stabilit în Belgia de 5 ani. La 19.05.2018, în jurul orei 18.00, femeia a fost contactată telefonic de către o persoană de sex masculin care s-a recomandat drept fiul acesteia. În cadrul discuţiei telefonice purtate, interlocutorul a susţinut că a avut un accident rutier, o informa că se află la poliție și că are nevoie urgent de suma de 5.000 de euro. La discuția telefonică a asistat soțul persoanei vătămate care și-a dat seama după timbrul vocal al apelantului că nu e vorba de fiul celor doi.
Ulterior, soțul susnumitei a luat telefonul și i-a solicitat apelantului mai multe detalii despre familie, însă apelantul a închis apelul. După momentul apelului, persoana vătămată a apelat SNUAU 112, informând Poliţia cu privire la cele întâmplate.
În topate cazurile s-au întocmit dosare penale privind tentative la infracţiunea de „înşelăciune”.

Metoda “Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).
Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.
În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.
Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.
Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Trebuie remarcat, că în urma activităţilor preventive şi de informare intense, tot mai multe persoane au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au sesizat imediat poliţia.

Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.
În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Șase suceveni au fost anunțați că au de dat peste 150.000 lei după ce copiii lor au fost implicați în accidente rutiere. Totul era o înșelăciune | Moldova24

Lăsați un comentariu

*