Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Decizie definitivă! Administrator condamnat pentru spălare de bani și evaziune fiscală

Un administrator de firmă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Este vorba despre Mihai Murja, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de șapte ani de Tribunalul Suceava, iar Curtea de Apel a menținut această decizie.

În ceea ce îl privește pe cel de-al doilea administrator din dosar, Vasile Burlacu, instanța „disjunge soluţionarea acţiunii penale privindu-l pe inculpatul Burlacu Vasile şi a acţiunii civile formulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îndreptată împotriva inculpaţilor Murja Mihai şi Burlacu Vasile, şi trimite cauza la Registratura Tribunalului Suceava pentru formarea unui nou dosar”.

Potrivit anchetatorilor, S.C. A.G.I.E. S.R.L. Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2003, cu sediul social în municipiul Bucureşti, obiectul principal de activitate constând în intermedieri în comerţul cu material lemnos şi de construcţii. Calitatea de administrator a fost exercitată de inculpatul Murja Mihai, acesta fiind şi acţionar majoritar, deţinând 95% din acţiunile societăţii.

like-facebookÎntreprinderea Individuală Burlacu, a fost înfiinţată în luna aprilie 2010, având ca administrator de drept pe inculpatul Burlacu Vasile, are sediul în mun. Vatra Dornei, şi ca activitate principală comerţul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Administrator în fapt al Întreprinderii Individuale Burlacu Vasile era inculpatul Murja Mihai.

În perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, S.C. A.G.I.E. S.R.L. Bucureşti prin administratorul Murja Mihai, a derulat operaţiuni comerciale de vânzare cherestea răşinoase, sens în care a emis un număr de 130 facturi fiscale către două societăţi comerciale beneficiare, în valoare totală de 2.525.163 lei şi nu a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii aceste venituri, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit în sumă totală de 404.026 lei către bugetul de stat.

În perioada martie 2011 – decembrie 2012, administratorii Î.I. Burlacu Vasile, respectiv inculpaţii Murja Mihai şi Burlacu Vasile, au derulat relaţii comerciale cu mai multe societăţi comerciale din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Suceava, Botoşani, Dâmboviţa, Timiş, Bacău şi au omis, în tot sau în parte, să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate în sumă totală de 2.143.642 lei, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit în sumă totală de 342.983 lei.

În perioada iulie 2010 – aprilie 2011, inculpatul Murja Mihai a transferat sume de bani din contul SC A.G.I.E. SRL Bucureşti, respectiv suma de 297.250 lei în contul Î.I. Burlacu Vasile şi suma de 148.400 lei în contul persoanei fizice Burlacu Vasile , cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora, iar în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011 a retras şi folosit sume de bani, totalizând 2.079.513 lei, din contul SC A.G.I.E. SRL Bucureşti, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Inculpatului Burlacu Vasile, în perioada martie 2011 – decembrie 2012, a retras şi folosit sume de bani, totalizând 2.143.642 lei, din conturile Î.I. Burlacu Vasile  din mun. Vatra Dornei, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În perioada iulie 2010 – aprilie 2011, inculpatul Burlacu Vasile a înlesnit transferurile sumelor de bani din contul SC A.G.I.E. SRL Bucureşti, respectiv suma de 297.250 lei în contul Î.I. Burlacu Vasile  şi suma de 148.400 lei în contul persoanei fizice Burlacu Vasile , cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora.

În cauză, prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 747.009 lei


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Decizie definitivă! Administrator condamnat pentru spălare de bani și evaziune fiscală | Moldova24

Lăsați un comentariu

*