Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Activități de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu la Rădăuți. Vezi programul!

Pe data de 24 aprilie, vor avea loc activități de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu, în municipiul Rădăuți, acestea fiind organizate în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

like facebook, suceava, news, stiriEvenimentul este organizat de către Primăria municipiului Rădăuți, Consiliul Județean Bacău, ARPIA Bacău, Cultul Eroilor Rădăuți, ANCMR Rădăuți, cu participarea instituțiilor de învățământ din județ și municipiu. La ceremonialul militar vor fi prezenți elevi ai Colegiului Militar Ștefan cel Mare , un detașament de cadre militare din unități ale Ministerului Apărării Naționale, din partea județelor Suceava și Botoșani, și aeronave care vor survola cerul pe parcursul manifestării.

Printre invitați se numără Aioanei Cristian, Șef cabinet Consiliul Județean Bacău, Munteanu Vasilică, Președintele Asociației Naționale a Arhiviștilor, Col. Dr. Popovici Romeo-Aurelian, Comandantul Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, Rustoiu Gabriel, Directorul Muzeului Unirii Alba, Col. Ieremia Ovidiu, ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale, reprezentant al Garnizoanelor Suceava și Botoșani.

Manifestarea va debuta la ora 11:00, într-un cadru în care se va prezenta programul și se vor susține alocuțiuni. Începând cu ora 12:00 va avea loc o slujbă de comemorare la mormântul aviatorului Vasile Nicolescu, în cimitirul municipal Rădăuți. Din partea familiei va participa nepoata aviatorului, doamna Mallet Astrid, care va veni din Franța.

Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat, în data de 23 noiembrie 1918, un zbor de o însemnătate uriașă, pentru România. Însoțit de căpitanul Victor Precup, s-a deplasat, pe calea aerului, în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale, la Alba Iulia. Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol iar piloții s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziție, în avion. O hartă militară și o busolă.

Avionul Farman F40 avea aripile de pânză. Pe aripile sale s-au așternut, ca o confirmare în plus a dorinței de unificare națională, sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineața zilei de 24 noiembrie 1918, la decolarea aparatului de zbor care urma să facă drumul de întoarcere, către Moldova.
După stabilirea la Rădăuţi, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar.Eroul marii uniri a murit pe data de 24 aprilie 1981, fiind înmormântat în cimitirul din Rădăuţi.

PROGRAMUL
activităților de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu
Rădăuți 24 aprilie 2018

11.00-11.45 Întâlnirea organizatorilor și a invitaților – Primăria Municipiului Rădăuți
-prezentarea organizatorilor;
-prezentarea programului;
-cuvânt de prezentare a importanței evenimentului-prof. Mitrofan Ionel
-constituirea Cercului Cultul Eroilor Școala ”Gheorghe Popadiuc „

11.45-12.00 Deplasarea la Cimitirul municipal Rădăuți;

12.00-12.45 Slujbă de pomenire oficiată de către starețul Mănăstirii Bogdana

12.45-13.30 Ceremonial militar , depuneri de coroane de către organizatori ,
instituții , școli și colegii , asociații , partide politice;

13.30-14.00 Alocuțiuni


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Activități de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu la Rădăuți. Vezi programul! | Moldova24

Lăsați un comentariu

*