Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Stejarul din Cajvana, pe locul 13 în competiția Arborele European al anului. Cine a ieșit pe primul loc

Spectaculosul stejar de la Cajvana a ieșit pe locul 13 în competiția Arborele European al Anului, la ediția de anul acesta a concursului. Acesta a reprezentat România în competiție, dar marele câștigător a fost un stejar de plută, căruia i se spune „Fluierătorul” și care se află în  Águas de Moura, Alentejo, în Portugalia.

like facebook, suceava, news, stiriStejarul din Cajvana, din județul Suceava, ocupă locul 13 în acest clasament, cu 9.752 de voturi. Localnicii cred că acest copac ar data din timpul marii invazii tătare (1241), când toți oamenii din acest loc ar fi murit în luptă, fiind îngropați într-o groapă comună, pe locul unde a fost plantat acest stejar. O altă legendă spune că în 1476, voievodul moldovean Ștefan cel Mare, însoțit de soldații săi, s-ar fi odihnit la umbra acestui copac, unde ar fi fost serviți cu o brânză proaspătă (caș în limba română), de unde numele localității Cajvana. Ar avea, prin urmare circa, 750 de ani.

Stejarul de plută (Quercus Super), care a ieșit câștigător, a fost deja decojit de plută de mai mult de douăzeci de ori. Pe lângă contribuția la industria plutei, are o importanță imensă pentru serviciile ecosistemice și pentru combaterea schimbărilor climatice. La cei 234 de ani ai săi (în momentul în care a fost înscris în concurs), „Whistler” („Fluierătorul”) a fost declarat „copac de interes public” încă din 1988 și este înregistrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai mare stejar de plută din lume”, potrivit site-ului treeoftheyear.org. A primit 26.606 voturi online.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*