Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc poate intra în faliment din cauza centralei termice de cogenerare inaugurate în 2010, dar care a funcţionat o singură zi. Muncipalitatea trebuie să achite anual o rată de 1,2 milioane de euro pentru un credit luat alături de Consiliul Judeţean Suceava.
Primăria Câmpulung Moldovenesc este într-o situaţie critică deoarece are de achitat ratele de capital şi dobânzile la creditul pentru implementarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi Mediu”, în condiţiile în care centrala termică de cogenerare construită în oraş în urmă cu opt ani de zile nu este funcţională şi probabil nu va fi funcţională niciodată, scrie Adevarul.ro.
„Dacă Guvernul nu va găsi o soluţie prin care creditul să fie preluat de Ministerul de Finanţe, atunci locuitorii din Câmpulung Moldovenesc au de plătit până în anul 2031, anual, 1,2 milioane de euro pentru o investiţie nefinalizată şi care nu va funcţiona niciodată, dar care va bloca dezvoltarea municipiului. Primăria trebuie să plătească în acest an ratele aferente anilor 2017 şi 2018 în valoare totală de 2,4 milioane de euro, guvernul actual fiind primul guvern care nu a plătit aceste sume. Din discuţiile şi întâlnirile avute cu câmpulungenii a reieşit faptul că problema cea mai arzătoare în momentul de faţă pentru comunitate este asfaltarea şi repararea străzilor. Vreau sa fac precizarea ca municipiile nu pot accesa fonduri europene pentru asfaltări şi nici obţine finanţare prin PNDL2, ci doar comunele şi municipiile reşedinţă de judeţ. Singura sursă de finanţare pentru asfaltări în municipii este bugetul local. Comunele şi-au asfaltat drumurile de tarla, iar municipiile au străzi neasfaltate”, a declarat plin de nemulţumire primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură.
Centrala termică de cogenerare din Câmpulung Moldovenesc a fost construită în perioada 2004 – 2010, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la suma de 14 milioane de euro. Banii au fost alocaţi municipiului Câmpulung Moldovenesc în baza programului „Suceava – Utilităţi şi Mediu la standarde europene”, un proiect în valoare totală de 86,3 milioane de euro, derulat de către Consiliul Judeţean Suceava. Centrala de la Câmpulung Moldovenesc a fost inaugurată în anul 2010, însă de atunci şi până în prezent nu a fost funcţională, decât la inaugurare, deoarece nu are cui furniza agent termic. Vechiul sistem de încălzire al municipiului a funcţionat până în iarna anului 1996. De atunci localnicii şi-au găsit alte surse de încălzire, respectiv sobe, radiatoare electrice şi centrale de apartament.
Citeste mai mult: adev.ro/p6k2av
Pri progamul POR 4 nu putea ?
http://adevarul.ro/locale/targoviste/noi-fonduri-nerambursabile-orasele-mici-mijlocii-sud-muntenia-por-2014-2020-1_59e040355ab6550cb813e469/index.html
…sau necesita intocmirea proectelor, munca si cautarea solutiilor si nu a avut cine ?