Joi 27 Februarie 2020, Actualizat 12:00 am

 

Fraude cu fonduri europene de peste 6 milioane de lei. Primar trimis în judecată de DNA

Primarul din Mălini, președintele Asociației Agricole Mălini Stânișoara și doi administratori de firme, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava pentru fraude cu fonduri europene de peste 6 milioane de lei.

Vasile Popescu, președinte al Asociației Agricole Mălini Stânișoara, este cercetat pentru  folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
fals în declarații și spălare a banilor, în formă continuată,

Primarul comunei Mălini, Nistor Petru, este cercetat pentru  complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și  folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. De asemenea, au mai fost trimiși în judecată: Asociația Agricolă Mălini- Stânișoara, administratorul unei societăți comerciale, Ilie Bîzu, casierul primăriei Mălini, Ioan Ilișescu, dar și un alt administrator al unei societăți comerciale, respectiv Vasile Gherasim.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

În demersurile sale desfășurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat și de ajutorul inculpatului Nistor Petru, primar al comunei Mălini (jud Suceava), care i-a pus la dispoziție două contracte false și inexacte (de arendă și de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale.

Prin acțiunile sale, inculpatul Popescu Vasile a obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a și constituit parte civilă.

În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Popescu Vasile a completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, în cazul de față Primăria Mălini. În realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru.

În perioada 2010-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de inculpatul Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267.954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.

Inculpatul Ilieșescu Ioan, în calitate de casier în cadrul primăriei Mălini, a întocmit în fals procesele verbale de recepție a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de inculpatul Bîzu Ilie și documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracțional urmărit de ceilalți inculpați.

Fiind audiat de către procurorii anticorupție la data de 03 noiembrie 2017, inculpatul Gherasim Vasile a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților Popescu Vasile, Bîzu Ilie și Ilișescu Ioan.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Popescu Vasile, Nistor Petru, Ilișescu Ioan și Asociația Agricolă Mălini Stânișoara.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, spun procurorii DNA.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*