Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Porc mistreț radioactiv descoperit în județul Suceava. Directorul DSVSA: Este un caz izolat

Un porc mistreț radioactiv a fost identificat în județul Suceava de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, la 10 kilometri de graniţa cu Ucraina. Porcul a fost găsit în fondul de vânătoare 17 Botuş, gestionat de ocolul silvic Breaza din judeţul Suceava.

Animalul, în vârstă de trei ani, era contaminat cu izotopii Cesiu 137 şi Cesiu 134.  Acesta a fost dus la analize și astfel s-a identificat o depăşire a nivelului de contaminare radioactivă.

„Nu trebuie să intrăm în panică. Este un caz izolat, nu am mai avut până acum. A depășit, limita maximă admisă este de 600 bechereli pe kg, deci el a depășit cu 66 de bechereli, un singur porc. Nu știm de unde vine porcul, că este din România, din Ucraina”, ne-a declarat directorul DSVSA Suceava, Ioan Corduneanu.

Directorul DSVSA Suceava susține că cel mai probabil a fost depășită limita respectivă din cauza alimentației.

De regulă rădăcinoasele, rădăcinele pot cumula cantități mai mari de elemente radioactive ori dacă el a găsit o alimentație undeva, unde a mâncat, a găsit o cantitate mai mare cumulată în alimentația respectivă normal că și întâmplarea a făcut ca să apară porcul respectiv cu limita respectivă depășită.  Ca și plan de măsuri ulterioare, porcul  a fost confiscat. Împreună cu Autoritatea s-a făcut un plan de măsuri care prevăd ca următorii 100 de porci împușcați, din 10 în 10 porci să se facă verificări”, a declarat Corduneanu.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Porc mistreț radioactiv descoperit în județul Suceava. Directorul DSVSA: Este un caz izolat | Moldova24

Lăsați un comentariu

*