Miercuri 01 Mai 2024, Actualizat acum 121 zile 12:00 am

Căpitan din Câmpulung Moldovenesc, rănit în Afganistan, cetățean de onoare al municipiului

Municipiul Câmpulung Moldovenesc are, de marți, un nou cetățean de onoare. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local s-a decernat titlul ce cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc căpitanului Iriciuc Adrian Ciprian, încadrat în Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei şi cu domiciliul în Câmpulung Moldovenesc. Este câștigător al medaliei de bronz la proba de canotaj la sală la evenimentul internațional „Invictus Games Toronto 2017”. „Invictus Games” este o competiție sportivă care reunește delegații naționale alcătuite din veterani și militari răniți în teatrele de operațiuni sau cu diverse afecțiuni.

În anul 2011, Iriciuc Adrian icprian era sublocotenent în cadrul Batalionului 495 Infanterie. Atunci a început pregătirea pentru Afganistan și a fost pus pentru prima oară în postura de a comanda un pluton în teatrul de operații, la cererea sa.

În Afganistan trebuia să patruleze pe jos. Mergea zeci de kilometri pentru a cunoaște terenul, a vorbi cu localnicii și a interzice insurgenților apropierea de sate și de drumuri.
În anul 2014, a participat ca voluntar INVICTUS la o alergare de peste 3000 de kilometri din toate colțurile României către Alba Iulia.

În data de 20 septembrie 2015, în timp ce se afla în a doua misiune în Afganistan, unul din miile de autovehicole verificate de patrulele române s-a dovedit a fi o capcană.Explozia l-a rănit pe Adrian-Ciprian și pe alți colegi. A urmat o recuperare lungă pentru mâna dreaptă, șoldul și un plămân toate afectate de suflul exploziei. Din păcate, acesta a rămas cu o schijă în plămân.

Chiar dacă afecțiunile i-au afectat calitatea vieții sale și a familiei, acesta a dat dovadă de ambiție și tărie de caracter și s-a înscris în echipa României la „Invictus Games Toronto 2017”.

De-a lungul carierei sale militare, a obținut distincții și decorații militare precum:
– Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război;
– Emblema de Onoare a Statului Major General;
– Emblema de Merit „În slujba Păcii”, clasa a III-a;
– Medalia Non-Article 5.

„Și-a făcut datoria față de țară cu profesionalism și a continuat să facă acest lucru și după ce a fost rănit în Afganistan, sub altă formă însă, respectiv prin participarea sa la „Invictus Games Toronto 2017”, fiind un adevărat model pentru societate. În semn de recunoștință pentru conduita sa profesională și socială, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc și Consiliul Local i-a conferit domnului Iriciuc Adrian Ciprian titlul de Cetățean de Onoare”, arată primarul Mihăiță Negură.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Căpitan din Câmpulung Moldovenesc, rănit în Afganistan, cetățean de onoare al municipiului | Moldova24

Lăsați un comentariu

*