Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

Senatorul Daniel Cadariu: Tergiversarea finalizării șoselei de centură a municipiului Suceava, o situație gravă și inacceptabilă

Senatorul PNL, Daniel Cadariu, arată, într-o interpelare către premierul României, că tergiversarea finalizării șoselei de centură a municipiului Suceava este „o situație gravă și inacceptabilă”, iar Guvernul trebuie să răspundă.

Cadariu se arată îngrijorat de faptul că la centura municipiului Suceava nu se lucrează de atâta timp și se intră în sezonul de iarnă și, ca atare, nici în acest an nu se reiau lucrările.

„Tergiversarea reluării lucrărilor este cu atât mai greu de înțeles cu cât au fost alocate fonduri europene pentru finalizarea investiției. Încă din aprilie 2016, Comisia Europeană a emis decizia prin care se aprobă contribuția financiară din partea Fondului de Coeziune – 85% din valoarea totală eligibilă a Proiectului și 15 % este asigurată de la Bugetul de Stat. Data estimată de finalizare a întregului proiect era 31 decembrie 2016. Și aici este vorba despre o investiție vitală pentru dezvoltarea județului Suceava și a zonei de Nord-Est a țării”, arată Cadariu.

Lucrările la acest obiectiv s-au demarat în anul 2008, iar până în anul 2012 au fost realizate peste 80% din acestea. Specialiștii apreciază că ar mai fi de lucrat circa 3 luni efective.

„Pentru locuitorii municipiului Suceava şi o bună parte din zona de est a județului, traficul zilnic este un adevărat coșmar, traversarea orașului Suceava, la ore de vârf înseamnă o oră şi jumătate. Suceava este un județ de graniță, iar punctul de trecere a frontierei cu Ucraina generează un trafic de greu, de tranzit, care produce numeroase blocaje în trafic, dar și creșterea numărului de accidente rutiere. Județul Suceava este o zonă turistică cu mare aglomerare în sezonul estival. Municipiul Suceava este un oraș de tranzit, iar nefinalizarea șoselei de centură aduce mari prejudicii economice întregii zone şi mare disconfort populației. E greu de înțeles de ce o porțiune atât de scurtă din acest obiectiv nu se mai finalizează. Sentimentul locuitorilor județului Suceava este că trăiesc într-o zonă abandonată. Vă rog să analizați problema finalizării lucrărilor obiectivului ” Variantă de ocolire Suceava “, având în vedere avantajele imediate și majore pe care le poate asigura utilizatorilor rețelei rutiere din Suceava prin descongestionarea circulației în municipiu, reducerea accidentelor, creșterea vitezei de transport, reducerea consumului de carburanți, reducerea gradului de poluare în Suceava, precum și efectele defavorabile ale poluării asupra mediului ambiant și asupra monumentelor istorice – patrimoniu național sau UNESCO. In plus față de cele menționate, am constatat cu surprindere că centura Sucevei nu mai apare nici în Stadiul proiectelor aflate în derulare, din această lună-noiembrie 2017, document al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), deși, repet, acest proiect este inclus în cele cu finanțare europeană”, susține Cadariu.

În interpelare, Cadariu solicită date concrete cu privire la motivele pentru care nu se reiau lucrările la centură, dacă s-au respectat și menținut alocările bugetare pe 2017 pentru acest obiectiv de investiții, inclusiv cele europene; dar și care este termenul estimat și asumat pentru finalizarea rutei ocolitoare a Sucevei.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Senatorul Daniel Cadariu: Tergiversarea finalizării șoselei de centură a municipiului Suceava, o situație gravă și inacceptabilă | Moldova24

Lăsați un comentariu

*