Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Polițiștii suceveni, cu ochii pe bicicliști. Amenzi de aproape 40.000 de lei aplicate

În perioada 03 – 04 noiembrie 2017, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună poliţişti din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava şi agenţi din cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie au organizat şi desfăşurat acţiuni de informare şi prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliştilor.

Acţiunile au fost desfăşurate preponderent în zonele unde tinerii dar şi părinţii acestora utilizează în mod frecvent bicicletele pentru deplasarea pe drumurile publice, inclusiv către unităţile şcolare.

Au fost distribuite 30 de veste reflectorizante şi au fost derulate activităţi de informare cu peste 200 de participanţi la trafic.

În paralel, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi pentru a vedea dacă acţiunile de informare au dus la creşterea gradului de responsabilitate a bicicliştilor, poliţiştii au organizat şi o acţiune pentru identificarea şi sancţionarea celor care încalcă legislaţia specifică.

Din păcate, în ciuda atenţionării cu privire la pericolele la care se expun, dar şi cu privire la cuantumul amenzilor aplicabile, bicicliştii şi conducătorii de mopede au fost surprinşi încălcând legislaţia şi punându-şi viaţa în pericol.

În cadrul acţiunii organizate de Serviciul Rutier Suceava în data de 03.11.2017 au fost constatate 12 infracţiuni şi au fost aplicate 153 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 38.135 lei.
Spre exemplu, un bărbat de 63 de ani din comuna Mălini, a condus pe raza localităţii o bicicletă pe DJ 208 B, fără îmbrăcăminte reflectorizantă şi fără a avea bicicleta echipată corespunzător. Totodată aceasta avea o alcoolemie de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Nerespectarea acestor reguli se sancţionează cu 6 – 8 puncte – amendă. Un punct – amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 lei.

Astfel, se interzice conducătorilor de biciclete:

a) să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificaţia “Accesul interzis bicicletelor”;
b) să înveţe să conducă biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;
c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;
d) să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;
e) să circule în paralel, cu excepţia situaţiilor când participă la competiţii sportive organizate;
f) să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
g) să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
h) să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;
j) să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
– Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte casca de protecţie omologată.
– Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea, precum şi mopedele vor fi conduse numai pe pista respectivă.
– În circulaţia pe drumurile publice bicicleta trebuie să fie: prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace;
prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie; dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor; echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare; echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spiţele roţilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*