Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Deputatul Maricela Cobuz susține introducerea orelor de nutriție în școli

Maricela Cobuz, deputat PSD

Maricela Cobuz, deputat PSD

Deputatul PSD de Suceava, Maricela Cobuz, susține introducerea orelor de nutriție în școli. Parlamentarul a înregistrat, marți,  31 octombrie 2017, la Camera Deputaților o propunere legilativă pentru completarea Legii nr.1/2011 a Educației Naționale, cu privire la introducerea orelor de nutriție în școli.

Conform unui studiu efectuat în 79 de ţări, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că există 250 de milioane de obezi în lume, din care se estimează că 22 de milioane sunt copii cu vârsta mai mică de 5 ani. În România, conform unui studiu efectuat, la copiii între 3 luni şi 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvenţa obezităţii, fiind uşor crescută la fetele de vârstă şcolară iar rata de obezitate fiind în creștere.

Astfel, prin modificarea și completarea Legii nr.1/2011 a Educației Naționale se introduce, în curriculum național pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial, disciplina ”Nutriție și educație nutrițională” ca disciplină opțională de studiu. După adoptarea legii, planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se vor aproba prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și al Ministerului Sănătății.

„Consider că această propunere legislativă este de o importanță majoră deoarece societatea modernă este considerată mediu „obezogenic”, prin favorizarea consumului crescut de produse alimentare bogate în grăsimi şi zaharuri la care se adaugă sedentarismul. Obezitatea la copil este diferită de cea a adultului, copilul fiind în perioada de creştere, de unde decurge obligaţia ca măsurile ce vizează scăderea în greutate să nu influenţeze dezvoltarea morfofuncţională fiziologică. Această inițiativă legislativă este deosebit de importantă, având susținerea și a reprezentanților tuturor partidelor parlamentare: PSD, ALDE, PMP, UDMR, PNL, USR, minorități și miniștri, inclusiv a Președintelui Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea. Legea este susținută de 103 deputați și senatori prin semnarea propunerii legislative. Doar printr-o educație nutrițională putem să prevenim creșterea alarmantă a obezității de la copii”, precizează Cobuz.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*