Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Administratorul unei firme, judecat pentru spălare de bani. Casa și două mașini, puse sub sechestru

Administratorul unei firme din județul Suceava este judecat pentru spălare de bani, evaziune fiscală și refuz de a prezenta organelor competente documentele legale,  în scopul împiedicării verificărilor financiare în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.

Dragoș Stănescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit procurorilor, societatea S.C. G.B. SRL Bosanci, a fost înfiinţată la data de 14.12.2011, asociat şi administrator fiind Stănescu Dragoş, societatea având ca obiect principal de activitate comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamente sanitare.

La data de 05 iulie 2012 a fost cooptat în societate, în calitate de coasociat, numitul B.C.A., care a fost numit şi administrator al societăţii.

Urmare a cererii formulate la data de 16.07.2012 de inculpatul Stănescu Dragoş la Oficiul Registrului Comerţului, denumirea S.C. G.B. SRL Bosanci a fost schimbată în SC A.J. SRL, a ieşit din societate inculpatul Stănescu Dragoş, iar sediul social a fost schimbat în mun. Bistriţa, jud. Bistriţa-Năsăud. Menţiunile privind schimbarea denumirii societăţii, a administratorului şi a sediului social au fost înscrise la Oficiul Registrului Comerţului la data de 18.01.2013, iar SC A.J. SRL a primit un nr. de înmatriculare nou în registrul comerțului. Astfel, la data de 19.01.2013, S.C. G.B. S.R.L. Bosanci a fost radiată ca urmare a schimbării denumirii, dar şi a sediului social în alt judeţ. De asemenea, în luna iunie 2014 şi SC A.J. SRL a fost radiată în baza unei sentinţe civile a Tribunalului Bistriţa Năsăud.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că şi ulterior datei de 16.07.2012, inculpatul Stănescu Dragoş a fost cel care s-a ocupat în fapt de administrarea acesteia în tot cursul anului 2012, perioadă în care au fost săvârşite faptele ce formează obiectul prezentei cauze, deşi, pentru a scăpa de răspundere, acesta a înstrăinat aparent societatea către persoana menţionată mai sus, B.C.A.

Acesta din urmă a fost de acord ca, în schimbul câtorva sute de lei, să preia părţile sociale ale firmei, dar nu a desfăşurat activităţi de administrare a societății preluate şi nici nu a intrat în posesia documentelor contabile ale acesteia sau ale bunurilor care figurau în stoc la data preluării, primind pentru acest serviciu suma de 300 lei de la inculpatul Stănescu Dragoş.

Întrucât documentele contabile ale S.C. G.B. SRL Bosanci nu au fost identificate şi nu au fost puse la dispoziţia organelor de control fiscal, verificarea şi controlul efectuat de către comisarii Gărzii Financiare şi inspectorii fiscali din cadrul ANAF – Administraţia Judeţeana a Finanţelor Publice Suceava au avut la bază informaţiile furnizate de baza de date informatizată a ANAF.

În perioada ianuarie – iulie 2012 şi la data de 31.07.2012 organele de control ale Gărzii Financiare s-au prezentat în mod repetat la sediul S.C. G.B. S.R.L. Bosanci în vederea unor verificări financiar-fiscale, dar la sediul declarat al persoanei juridice nu a fost găsită nici o persoană, iar în luna august administratorul Dragoș Stănescu a refuzat să se prezinte cu documentele contabile ale societăţii, deşi a fost somat legal în acest sens.

În calitate de administrator al S.C. G.B. S.R.L. Bosanci, în cursul anului 2012, Stănescu nu a înregistrat în evidenţa contabilă venituri de 6.014.094 lei rezultate în urma comercializării bunurilor provenite din achiziţii interne şi intracomunitare, în acest mod sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 1.530.861 lei din care impozit pe profit în sumă de 87.478 lei şi TVA în sumă de 1.443.383 lei;

În perioada ianuarie-septembrie 2012, Stănescu  a declarat achiziţii intracomunitare diminuate faţă de valoarea totală a achiziţiilor efectuate în perioada verificată.

Mărfurile achiziţionate intracomunitar în sumă de 2.259.498 lei şi neînregistrate au fost comercializate la suma de 2.485.448 lei, sumă care reprezintă valoarea mărfii cu adaos comercial de 10% practicat de societate (2.259.498 + 225.950 adaos) şi care a fost comercializată pe teritoriul României fără a fi înregistrată în evidenţă contabilă şi fără a se determina şi declara la organele fiscale competente impozitul pe profit în sumă de 36.152 lei şi TVA-ul aferent în sumă de 596.508 lei. Prin omisiunea înregistrării şi declarării acestor operaţiuni, inculpatul a creat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 632.660 lei.

În perioada ianuarie – septembrie 2012,Dragoș Stănescu a încasat în contul S.C. G.B. S.R.L. Bosanci, suma brută de 10.748.730 lei, din care TVA în sumă de 2.080.399 lei, baza impozabilă fiind de 8.668.330 lei. În perioada ianuarie – septembrie 2012, S.C. G.B. S.R.L. Bosanci a declarat livrări de bunuri în valoare netă de 7.110.705 lei, cu TVA aferent în sumă de 1.706.569 lei. Prin compararea încasărilor prin conturile bancare ale societății cu sumele înscrise în deconturile de TVA, cod 300, depuse de societate în perioada supusă inspecţiei fiscale, s-a stabilit o diferenţă de venituri nete nedeclarate care se constituie ca bază impozabilă suplimentară pentru impozitul pe profit, respectiv venituri nedeclarate în sumă de 1.557.626 lei, cu TVA de colectat în sumă de 373.831 lei. Prin omisiunea înregistrării şi declarării acestor venituri,Dragoș Stănescu a creat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de 623.051 lei, reprezentând impozit pe profit în sumă de 249.220 lei şi TVA aferent veniturilor neînregistrate în sumă de 373.831 lei.

Prin omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, respectiv prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, s-a produs un prejudiciu total în sumă de 2.786.572 lei, din care 372.850 lei reprezintă impozit pe profit şi 2.413.722 lei reprezintă TVA.

În perioada ianuarie-septembrie 2012, în calitate de administrator al S.C. G.B. S.R.L. Bosanci,Dragoș Stănescua dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a şi deţinut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni. În acest mod, a dispus de suma de 2.786.572 lei provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv acesta a folosit banii în interes personal, a transferat bani în contul personal, a efectuat plata mărfurilor achiziţionate cu o parte din suma de menţionată mai sus.

Din suma respectivă inculpatul a efectuat plăţi ale facturilor, a transferat suma totală de 478.000 lei cu titlu de „returnare creditare societate” în contul său personal deschis la o bancă comercială, sau a retras numerar din conturile S.C. G.B. S.R.L. Bosanci suma totală de 1.665.400 lei cu titlu de „retragere sume împrumutate asociaţi”, „eliberare numerar prin cec/ordin de plată”, „returnare creditare societate” sau prin retragere numerar de la ATM – infracţiunea de spălare de bani.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri aparținând lui Dragoș Stănescu, respectiv asupra unei case de locuit in comuna Bosanci și a două autoturisme marca Mercedes Benz Sprinter.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

„Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată procurorii.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Administratorul unei firme, judecat pentru spălare de bani. Casa și două mașini, puse sub sechestru | Moldova24
  2. Administratorul unei firme condamnat la închisoare. Pentru ce va sta după gratii | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*