Sociologul sucevean Gabriel Costache ocupă din aceasta lună funcția de consilier al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.
“Este onorabil pentru mine, totodată și o mare responsabilitate să fac parte din echipa ministrului delegat pentru Afaceri Europene în contextul pregătirii și exercitării Președenției României la Consiliul Uniunii Europene, unde țara noastră va avea un rol important în gestionarea agendei UE in prima jumătate a anului 2019”, declară Gabriel Costache
La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, responsabilitatea Președinției uneia dintre cele mai importante instituții – Consiliul Uniunii Europene. Pregătirea și derularea acestui mandat reprezintă o prioritate națională.
“ Momentul deținerii Președinției Consiliului UE din 2019 va fi unul unic, în care imaginea țării noastre precum și imaginea Sucevei pot fi îmbunătățite, prezentând o Românie modernă, stabila și profesionistă. Benefiiciile vor depăși ariile politicii și au efecte pozitive în lumea afacerilor și investișiilor, a comerțului, turismului și culturii. România poate câștiga astfel un beneficiu real de imagine de pe urma exercitării unei Presedentii de succes și de aceea sunt increzator și mândru că pot să fac ceva concret pentru țara mea ’’ , adaugă Gabriel Costache.
Pe durata mandatului, România va organiza 1.330 de evenimente formale și informale la Bruxelles și 250 de evenimente formale și informale în România, care vor avea loc în toată țara, cu sprijinul autorităților locale și județene.
“Acest prim mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă o oportunitate, dar și o datorie pentru orice stat membru. Ne dorim o Președinție transparentă, iar alegerea politicilor prioritare nu trebuie să se facă în spatele ușilor închise. În acest sens, efortul nostru este de a clădi un mecanism de dialog permanent la nivelul întregii societăţi, pentru ca cetățenii să simtă că acest proiect le aparține cu adevărat. Este nevoie ca România să fie mai pragmatică în abordarea sa europeană, iar dorinţa noastră este de a creşte capacitatea administrativă a sistemului public, pentru a gestiona mai eficient dosarele cele mai importante în perspectiva Președinției“, specifică Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene la lansarea oficială a Forumului de consultate publică, comunicare și dezbateri , EU-RO 2019 de la București
Pentru România, asumarea poziției de Președinte a Consiliului UE presupune o extraordinară oportunitate de a-și demonstra aderența la valorile europene, de a-și reafirma susținerea cu privire la proiectul european și de a contribui în mod direct la procesul de consolidare a acestuia. Păstrarea unității proiectului european și a integrității politicilor europene, în beneficiul cetățenilor europeni, reprezintă obiectivul strategic în jurul căruia va gravita întregul proces de pregătire și derulare a Președinției României la Consiliul UE.
Procesul de pregătire este unul laborios și de durată, având în vedere că presupune o analiză extrem de consistentă cu privire la implicațiile pe care exercitarea Președinției Consiliului UE le antrenează la nivelul administrației publice, sub aspectul dimensiunii, formării și perfecționării resurselor umane, al proiectării aspectelor logistice, al comunicării și respectiv al coordonării politice.