O familie din Suceava îi acuză pe medicii unei clinici private din Bistrița de malpraxis după ce copilul abia născut suferă de hidrocefalie, boală care, în mod normal, poate fi depistată la o ecografie, încă din primul trimestru de sarcină.
Potrivit Observator, sarcina mamei a fost urmărită chiar de managerul clinicii, până în luna a şaptea. Deşi i s-a spus tot timpul că fetiţa ei se dezvoltă normal, când femeia a intrat prematur în travaliu a fost trimisă să nască la un spital de stat din oraş.
În aceeaşi zi, copilul ei a ajuns în stare gravă la Cluj, cu insuficienţă respiratorie şi hemoragie cerebrală. După o lună, bebeluşul a fost transferat la Iaşi, unde i-a fost făcută operaţia salvatoare. Acum familia este decisă să dea în judecată medicii de la clinica privată.
Părinţii fetiţei îi acuză de nepăsare şi spun că afecţiunea copilului putea fi depistată încă din timpul sarcinii. În plus, familia vrea să-i adune într-o asociaţie pe toţi pacienţii care au avut de suferit în această clinică.
Andra şi Dumitru sunt nedezlipiţi de Antonia. Fetiţa lor suferă de Hidrocefalie. Creierul ei e inundat de lichid cefalorahidian.
Un diagnostic primit abia când s-a născut. Mama n-a ştiut că are o sarcină cu probleme, deşi a fost consultată lună de lună chiar de managerul clinicii private.
Aceeaşi clinică unde o tânără din Borşa şi-a pierdut băieţelul la naştere.
“Dacă ai o sarcină şi poti să o duci cu bine până la final şi ai născut normal eşti foarte bun, dacă nu te aruncă în spitalul mare”, se plânge Dumitru Pascar, tatăl fetiţei.
Deşi era în travaliu, Andra a fost trimisă să nască la spitalul de stat din oraş.
Antonia a venit pe lume cu insuficienţă cardiacă şi hemoragie cerebrală. A fost transportată de urgenţă la Cluj, unde a rămas o lună.
“Tot de acolo de la Cluj mi-a trimis-o la centrul de prematuri cu HIdrocefalie. Practic, acolo nu aveau niciun aparat ca sa-i măsoare căpuşorul“, mărturiseşte mama fetiţei. Andra Pascar, mama micuţei.
Disperaţi, părinţii au găsit singuri un neurochirurg din Iaşi, dispus să le opereze şi să le salveze copilul. Antoniei i-a fost montat un tub, care-i drenează lichidul din creier.
Medicii spun că Antonia are şanse mari să se recupereze. La Iaşi au mai fost vindecaţi bebeluşi cu acelaşi diagnostic. Părinţii sunt convinşi că suferinţa ei putea fi evitată.
Contactat telefonic, managerul clinicii din Bistriţa ne-a declarat că afecţiunea nu a putut fi depistată, înainte de naşterea copilului. Şi că nu-l interesează opinia altor medici. Un alt doctor al clinicii a fost acuzat de ucidere din culpă de o mamă din Borşa, al cărei băieţel a murit după un travaliu prelungit.