Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Un cercetător scoate la iveală credințele despre strigoi. Sucevean, despre soția sa: Am văzut cum din gură îi ieșea ca o pară roșie

Un doctor in etnologie din Bucuresti a batut tara in lung si in lat, vreme de peste 30 de ani, in cautarea si inregistrarea unor obiceiuri si credinte din peisajul arhaic.

Tot mai putin intalnite in mediul urban, aceste credinte au caracterul unor litere de lege in anumite zone ale tarii. Oamenii povestesc despre vizitele pe care le primesc din partea unor morti, cum anumiti localnici decedati se pot transforma in animale, pentru a face rau, sau in niste fiinte sau forte, numite strigoi, potrivit Bzi.ro.

Dr. Mihai Alexandru Canciovici, cercetator stiintific principal la Institutul de Etnologie si Folclor Bucuresti, a studiat peste 30 de ani traditiile mitologice si proza populara romaneasca, mai ales cea transmisa pe cale orala. Ielele, Fata Padurii, balaurii sau misterele comorilor ingropate au fost numai cateva dintre obiectele sale de studiu. Un alt motiv intalnit frecvent pe tot teritoriul Romaniei si studiat de Mihai Canciovici in societatile arhaice este cel al strigoiului, sau al moroiului, cum i se mai spune.

Strigoii umbla mai ales in noptile Sf. Andrei, de Sf. Gheorghe si Sf. Vasile. Marturiile despre diverse patanii din „noaptea strigoilor”, cea a Sf. Andrei, au fost relatate si de un taran din Suceava. Este vorba de capacitatea strigoilor de a-si parasi trupurile noaptea si de a pleca prin sat.

„Aseara, de Sf. Andrei, nevasta-mea s-a culcat devreme, ca niciodata. La miezul noptii m-am trezit ca sa ma duc afara si am vazut cum din gura ii iesea ca o para rosie. Am tras de ea sa se trezeasca, dar era ca moarta. Am mutat-o de pe pat ca am crezut ca o sa-si revina. Insa nu s-a mai trezit. Babele mi-au spus ca para aceea era sufletul ei si ca s-a intors ca sa intre in trup, dar pentru ca nu si-a gasit trupul pe pat, s-a dus pe cea lume”, povestea batranul, marturia fiind consemnata in lucrarea lui T. Pamfile.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Un cercetător scoate la iveală credințele despre strigoi. Sucevean, despre soția sa: Am văzut cum din gură îi ieșea ca o pară roșie | Moldova24

Lăsați un comentariu

*